dijous, 1 de juny del 2017

Sense etiquetes sisplau

Talpet terratrèmol
Autor: Anna Llenas
Il·lustrador: Anna Llenas
Edició: Beascoa, 2017
Pàgines: 48
ISBN: 9788448847913
Nota: ©©©©©
Preu: 16,95 €

Veus, Talpet? La teva energia és com aquest tren...
Només necessita un carril per no descarrilar.

Avui us recomano un llibre molt interessant, una proposta original i molt ben treballada per abordar un tema massa recurrent avui dia, les etiquetes en els nens.

Quan en Talpet es lleva, s’acaba la calma! Amunt i avall, ho toca tot. Es distreu. Perd les coses. No para mai quiet. Li diuen: plom, hiperactiu, nerviós, pesat, impulsiu... Els pares estan preocupats. Els mestres estan desesperats. I ara, a sobre, ha de presentar un treball de fi de curs...

És comú topar amb nens i nenes que són moguts, que els costa concentrar-se, que obliden on han deixat les coses i trobo que amb una espantosa facilitat, se’ls etiqueta d’una o altra manera: plom, insegur, nerviós, inquiet, raro, hiperactiu, TDA-H, impulsiu, pesat, mal educat, dolent, impacient, defectuós, inútil... No us semblen unes paraules lletgíssimes per atribuir a un infant? Per què tenim tanta tendència a classificar les persones per categories i, el que és pitjor, a desentendre-se’n de manera flagrant, un cop ho hem fet.


L’Anna Llenas té un do innat per mostrar aquestes situacions tan injustes i oferir senzilles solucions o obrir camins per eliminar injustícies. En Talpet és un personatge entranyable, en el qual segur que hi reconeixeu algú. Desperta una gran tendresa i fa obrir els ulls a una realitat que a vegades, per simple desconeixement, obviem. L’autora s’ha especialitzat en la creació de llibres que exploren les emocions, bona mostra d’això són: El monstre de colors (Flamboyant, 2012), T’estimo (quasi sempre) (Estrella Polar, 2015), El Buit (Barbara Fiore, 2015) o el Laberint de l’ànima (Fanbooks, 2016).


Talpet terratrèmol desperta una empatia immediata en el lector, he fet la prova compartint la lectura d’aquest àlbum amb diferents nens i nenes i tots han reconegut en el petit protagonista algun company o conegut, el més interessant però, són les reflexions que espontàniament han sorgit. A més a més, l’estil inconfusible d’Anna Llenas, amb els seus collage plens de color i expressivitat, capten l’interès immediat.  Per tot plegat, penso que aquesta és, sens dubte, una proposta magnífica per despertar la curiositat i la reflexió dels infants.



Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada