dimecres, 10 d’agost del 2016

Ningú no hauria de travessar l’infern per treure’n profit, de les oportunitats

La ràbia
Autor: Lolita Bosch
Edició: Amsterdam, 2016
Pàgines: 170
ISBN: 9788416743018
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 17,90€
Premi Roc Boronat 2015

És un instint misteriós de supervivència. No vols ser xivata, no vols afegir problemes, penses que alguna cosa té a veure amb tu, et fa molta, molta por que els teus companys de classe sàpiguen que has protestat perquè aleshores tot és pitjor, i sobretot, tens por que si ho expliques siguis capaç de rendir-te.

Avui us recomano una lectura contundent, el testimoni aclaparador del propi passat com a víctima de bullying de Lolita Bosch, un text imprescindible que hauria d’esdevenir lectura obligatòria.

Lolita Bosch, avui dia, és una reconeguda escriptora i activista per la pau, una dona que gaudeix de la vida. Ara bé, fa trenta anys, va ser una adolescent que va patir insults, humiliacions i un constant menyspreu que va minar la seva autoestima fins a fer-li desitjar ser invisible i passar desapercebuda de tot i per tothom. En un exercici de valentia i generositat, comparteix amb els seus lectors, la crueltat d’una experiència que ningú hauria de viure, però que malauradament, segueix sent una tendència a l’actualitat.

Aquesta no és una lectura amable. És dura i corprenedora, el lector descobreix amb astorament que els mateixos professors poden, en ocasions, prendre el rol d’atacant o de no voler obrir els ulls davant d’uns fets evidents, crec que per això mateix, perquè no estalvia detalls ni endolceix el to del relat, esdevé un text imprescindible, perquè ningú toleri cap mena d’agressió, perquè hi ha empremtes que per més temps que passi no s’esborren, poden assumir-se i aprendre a conviure-hi però no superar-les.

Al llarg del llibre, trobem altres testimonis, a banda del de la Lolita. Ella ara ajuda a nois i noies que han patit situacions similars a la seva i us asseguro que llegir les vivències d’aquests joves, en ocasions, nens, genera una impotència i un rebuig total envers un sistema que està clarament cec, en massa ocasions. L’actualitat i les noves tecnologies, a més afegeixen un esfereïdor ventall de maltractaments i vexacions emparats en el poder i anonimat que ofereixen els nous canals de comunicació.

«Ningú no hauria de travessar l’infern per treure’n profit, de les oportunitats.»

Lolita Bosch (Barcelona, 1970) ,  ha viscut a Albons (Baix Empordà), els Estats Units, Índia i Mèxic, país que des de fa més de vint anys considera casa seva. És novel·lista i activista per la pau. Però també fa literatura infantil i juvenil, assaig i edita antologies. Dues novel·les seves s’han dut al cinema. I, en total, ha escrit més de 70 llibres que han estat traduïts a diferents idiomes. Ha rebut prestigiosos premis, tant de literatura com de periodisme. Investiga constantment i des de tots els angles possibles els vincles entre la literatura, la violència i la pau.

Fes-ne un tastet!


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada