dilluns, 21 de març del 2016

Clàssics amb un aire nou

Per Mireia Martínez


Títol: Las mil y una noches, el manga
Autor: anònim
Traductor: Marta E. Gallego Urbiola
Edició: Herder, 2015
Col·lecció: La otra h
Pàgines: 200
ISBN: 9788416540150
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 9,95€

Avui us recomano La otra h, el segell gràfic de Herder per a gaudir de clàssics de la literatura universal i obres de tall filosòfic adaptats al manga: Don Quijote de la ManchaHamletFaustoEl arte de la guerraEl discurso del métodoEl origen de las especies o Las mil y una noches, entre d'altres. Una selecció de títols que amb l’estètica del còmic nipó adquireixen un aire totalment nou, i es converteixen en una proposta de lectura atractiva per al públic juvenil. 

El volum dedicat a Las mil y una noches recull sis dels contes populars de l’Orient Mitjà del segle IX, que la bella Sherezade explica cada nit al sultà Shahryar amb l’objectiu d’eludir la mort a trenc d’alba. Relats i faules amb l’amor, la traició, l’amistat i la fantasia com a eixos vertebradors que plasmen la naturalesa de l’ésser humà en totes les seves cares: la història del geperut, la de la bella Anís al Jalis, la d’Aziz i Aziza, la del cavall de banús, la del barber i el tintorer, i la del sabater i la seva dona, són un exemple de les virtuts i misèries humanes. 

El còmic aconsegueix transmetre la fascinació de l’art d’explicar històries i la màgia de la tradició oral, alhora que respira l’exotisme del món oriental. Amb un dibuix de línia fina i una escala de grisos suau, Las mil y una noches presenta un estil de manga clàssic, prescindint únicament del sentit de lectura oriental. Tanmateix,  La otra h, amb una edició molt definida i diferenciadora (petit format, rústega, cobertes de colors vius), demostra novament la versatilitat del manga per adaptar-se a tot tipus de gèneres i temàtiques. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada