dijous, 17 d’octubre del 2013

Ressenya Quan el mar va desaparèixer


Títol: Quan el mar va desaparèixer
Autor: Francisco Sánchez
Il·lustrador: Bàrbara Sansó
Edició: Joventut, 2013
Pàgines: 40
ISBN: 9788426140128
Edat: a partir de 6 anys
Nota: ♥♥♥♥


L’àlbum il·lustrat que us presento avui és la història d’un trist esdeveniment, la pràctica desaparició del Mar d’Aral, considerat un dels pitjors desastres ecològics de la història.

«Els vaixells no naveguen per mar? Llavors què hi fan aquests vaixells al desert?», pregunta l’Alexandre. El seu pare li explica que aquest desert era en un altre temps un mar enorme, i els habitants de la zona vivien de la pesca, fins que un dia, unes màquines van desviar l’aigua. L’Alexandre, impressionat per aquest desastre ecològic, desitjarà recuperar de nou el mar d’Aral... 


Aquest és un d’aquells títols que et toquen la fibra, tant li fa si coneixies l’existència d’aquest mar, ni tan sols si l’havies sentit anomenar mai, però el fet d’imaginar que un mar, pràcticament en la seva totalitat pugui desaparèixer en qüestió de quaranta o cinquanta anys, és un horrible succés que ens hauria de fer pensar a tots. He de reconèixer que les imatges que mostren com era i és aquest mar m’han estremit profundament.



L’ecologia i el medi ambient, són temes treballats de manera recorrent a les escoles, és per això que l’aparició d’un títol amb les característiques d’aquest és una gran alegria, no endebades és una història punyent, narrada de forma senzilla, amb frases curtes i un vocabulari planer que s’entén fàcilment, s’acompanya d’unes il·lustracions magnífiques de gran expressivitat on predominen els tons terrossos, que transmeten  un cert desassossec al lector i com no, el tema central, tenir cura del medi ambient i la conscienciació del fet que l’home no hauria d’alterar el que la natura sàviament ha dissenyat.


Per tot plegat, penso recomanar i explicar aquest conte sempre que algú em demani alguna lectura relativa al medi ambient, la natura o l’ecologia, penso que hauria de ser un títol imprescindible a qualsevol biblioteca.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada