Parlem de Còmic

Lectora des de la infància, continua buscant bones històries amb què gaudir, imaginar, sentir i emocionar-se. Considera el llibre un amic fidel que espera pacientment el seu moment per a ser descobert. En el còmic i la novel·la gràfica ha trobat l’equilibri perfecte entre literatura i art, les seves dues passions. El poder de la paraula, la imatge i el color com a vehicles de comunicació que converteixen el còmic en un gènere de possibilitats infinites amb un llenguatge sintètic i evocador. 



Mireia Martínez Bailón (Barcelona, 1981). Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, ha desenvolupat la seva trajectòria professional en l'àmbit de la galeria d'art, la llibreriai  la biblioteca.

La secció quinzenal Parlem de còmic del programa Històries de Vilassar Ràdio (98.1 FM) i Ràdio Argentona (104.6 FM) pretén acostar als oients novetats editorials, propostes de lectura, curiositats i esdeveniments relacionats amb el món del còmic i la novel·la gràfica. Eines per a gaudir d’aquest gènere, que en els darrers anys, ha  assolit una maduresa excepcional que s’ha vist recompensada per un augment significatiu del nombre de lectors. Parlem de còmic vol ajudar a difondre el còmic i la novel·la gràfica com a proposta de lectura de qualitat. 



Temporada 8 (2016-17)


25 de gener de 2017



Aquesta setmana us recomanem mapes literaris i històries de druides, dues propostes de la mà de les editorials Impedimenta i Sallybooks, respectivament. Així com les primeres novetats del 35è Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 30 de març al 2 d'abril de 2017.



Ressenya Trazado
Ressenya La senda de los druidas

02 de novembre de 2016


Avui, dues recomanacions de luxe! En primer lloc, Leñadoras de Stevenson, Ellis, Watters i Allen, un còmic juvenil excel·lent sobre els campaments scout. En segon lloc, La comedia literaria de Catherine Meurisse, un repàs a la literatura francesa i els seus autors més il·lustres en clau d’humor.



Ressenya Leñadoras
Ressenya La comedia literaria 


19 d'octubre de 2016


Aquesta setmana parlem de la novel·la gràfica infantil El lladre d’entrepans de Patrick Doyon i André Marois; del projecte Vinómics  que uneix el còmic i el vi de la mà d’alguns dels autors més remarcables del panorama actual; i, del XXII Saló del Manga que tindrà lloc la setmana vinent. 


Ressenya el lladre d'entepans


28 de setembre


Comencem la 3a temporada de Parlem de Còmic amb ganes de descobrir-vos molts i bons còmics per a adults, joves i infants. Aquí, les tres primeres propostes:
¡Rumbo al sur!, el primer volum de la nova sèrie Los buenos veranos de Zidrou i Jordi Lafebre, un còmic entranyable sobre la família i les relacions humanes. 
Ari, cazador de dragones de Manuel Gutiérrez i Xulia Vicente estrena Sello de Dragón, una trilogia juvenil d’aventures i molta acció. 
Secretos de familia, la segona entrega de Dad, consolida una de les sèries actuals més recomanables per al públic infantil




Ressenya Dad. Secretos de familia
Ressenya Los buenos veranos. Rumbo al sur!
Ressenya Ari, cazador de dragones

Temporada 7 (2015-16)


15 de juny de 2016


Acabem la temporada del Parlem de Còmic amb una doble recomanació juvenil: Sonríe de Raina Telgemeier i Batman presenta: Bienvenidos a la academia de Cloonan, Fletcher i Kerschl. I, amb una esplèndida novel·la gràfica de caire històric: Arenas movedizas de Mönch, Lahl i Kahane que retrata els darrers dies de la RDA. 



Ressenya Arenas Movedizas


25 de maig de 2016

Avui us convidem a descobrir el còmic MÁCULAS de Jordi Pastor i Danide, un projecte de micromecenatge a la plataforma Spaceman Project que busca el suport dels lectors per a convertir-se en realitat. Els seus autors defineixen MÁCULAS com un còmic d’acció superheroica pop, humor, metallenguatge i una bonica historia d’amor i nostàlgia. A través del crowdfunding teniu l’oportunitat d’implicar-vos en la creació del còmic des del seu estat més primigeni.





27 d'abril de 2016


Aquesta setmana fem un tastet del Saló del Còmic de Barcelona, que ja s'acosta! Per això, us recomanem dues obres nominades, respectivament, a Millor Còmic  nacional i estranger 2015: La Casa de Paco Roca i El escultor d'Scott McCloud. I, repassem algunes de les exposicions temàtiques que acollirà el Saló d'enguany. 
Ressenya La casa
Ressenya El escultor

 

13 d'abril de 2016


Avui tenim un Parlem de Còmic d'autèntic luxe! Tres còmics profunds i evocadors. Preneu nota per a Sant Jordi! Aquestes tres perles són: Emanon Recuerdos de Kajio i Tsuruta (Ponent Mon), Intrusos d'Adrian Tomine (Sapristi) i Los dioses mienten de Kaori Ozaki (Milky Way Ediciones). 

Ressenya Emanon Recuerdos
Ressenya Intrusos
Ressenya Los Dioses mienten

 


30 de març de 2016



Avui us recomanem Boca arriba de Fernando Pérez Hernando, un còmic infantil reflexiu sobre la vida i les seves circumstàncies; El Misteri de la Mansió Cremada amb text de Miguel A. Giner i dibuix de Núria Tamarit i Xulia Vicente, una lectura juvenil que fusiona el còmic i la novel·la; i La Reina Orquídea de Borja González, un còmic innovador i sorprenent. 

Ressenya Anna Dedalus
Ressenya Boca arriba 





16 de març de 2016


En la selecció de còmics d'aquesta setmana, la creença popular que les segones parts mai són bones és errònia. El segon volum de Max Winson de Jérémie Moreau, El intercambio, presenta una excel·lent cloenda per a la història d'aquest tennista imbatut. La segona entrega de l'adaptació al còmic de la sèrie deLos crímenes de Fjällbacka de Camilla Läckberg, Los gritos del pasado, manté el llistó del primer volum. I, en el cas del còmic infantil Una pandilla desastrosa de la sèrie Ana y Froga d'Anouk Ricard és ja el tercer volum, tan divertit i brillant com els anteriors. Si us vau quedar amb ganes de més, aquesta és la vostra oportunitat per a continuar gaudint de la lectura. 

Ressenya Max Winson. El intercambio
Ressenya Ana y Froga. Una pandilla desastrosa
Ressenya Los gritos del pasado














2 de març de 2016



A Parlem de Còmic ens encanta recomanar a grans i petits! Per això, avui hem triat còmics per a totes les edats. La primera recomanació és per a lectors adults, Problemas del primer mundo de Laura Pacheco, un còmic amb molt d'humor sobre la vida quotidiana. La segona proposta és per a joves, A Silent Voice de Yoshitoki Oima, un manga corprenedor sobre bullying i discapacitat. I, el tercer còmic d’avui per a públic infantil, PicoPico aventuras de Pepe Sánchez, és divertit, esbojarrat i ple de color. 

Ressenya  Problemas del primer mundo
Ressenya A Silent Voice

Ressenya Pico Pico





17 de febrer de 2016




Aquesta setmana, us convidem a descobrir la sèrie Paula Crusoe de Mathilde Domecq, un còmic infantil d'una història de nàufrags en família en ple segle XXI. Us convidem a gaudir del manga d'un clàssic de la literatura universal, Les mil i una nits. I, us proposem revisitar El fantasma de l'Òpera en el 30 aniversari de l'estrena del seu musical al West End londinenc. 



27 de gener de 2016




Avui us proposem una selecció de còmic d’allò més variada. Comencem amb Mateo y la flor de la lluvia de Moisés Escudero, un còmic per a primers lectors sobre les pors infantils i l’afany de superació. Seguim amb Sunny de Taiyô Matsumoto, un manga per adults sobre infanteses trencades. I, acabem amb Nos, Anastasia R de Patrick Cothias i Patrice Ordas, un còmic històric que recrea el possible destí de la Gran Duquessa Anastàsia Romanov.










Ressenya Mateo y la flor de la lluvia
Ressenya Sunny
Ressenya Nos. Anastasia R.  



13 de gener de 2016


Arran de la polèmica generada per l’absència de nominadEs en el “Gran Premi del Saló” del Festival Internacional de la BD d’Angoulême, comencem el 2016 amb un Parlem de Còmic volgudament femení per donar visibilitat al treball de les dones autores de còmic. Les nostres recomanacions d’avui són: Metralla de Rutu Modan, La Enciclopedia de la Tierra Temprana d’Isabel Greenberg i Windrose 1 d’Aurora García i Diana Fernández (Studio Kôsen). 



Ressenya Metralla
Ressenya Windrose 1



16 de desembre de 2015



En l'últim Parlem de Còmic d'aquest any 2015, us volem proposar un menú nadalenc format per tres grans còmics. Comencem amb l'entrant, Olympia de Vivès & Ruppert & Mulot, un thriller trepidant en clau femenina. Seguim amb el plat principal, Otoño de Jon McNaught, una autèntica perla de la mà d'Impedimenta, que converteix la quotidianitat en una obra d'art. I acabem amb les postres, El mundo a tus pies de Nadar, una aposta ferma de la temporada d'Astiberri.











Ressenya Olympia
Ressenya El mundo a tus pies
Ressenya Otoño

2 de desembre de 2015





Avui a Parlem de Còmic us convidem a riure amb la genial proposta Dad 1. Niñas de papá de Nob, a emocionar-vos amb Notre Dame de Jean Bastide i Robin Recht, i a gaudir amb l'art de Niki de Saint Phalle a Nanas y Papas. Tres lectures que de ben segur us captivaran! 


18 de novembre de 2015




Aquesta setmana a Parlem de Còmic, us acostem «Ladronzuela» de Michael Cho i «El jardín de las palabras» de Shinkai&Motohashi, dos còmics amb personatges que busquen respostes i consol. I, us presentem «Noah y los dioses del paisaje» de Manuel Gutiérrez, publicat per Sallybooks, un nou segell editorial dedicat al còmic i l'àlbum il·lustrat infantil i juvenil.




Ressenya Ladronzuela
Ressenya Noah y los dioses del paisaje
Ressenya  El jardín de las palabras


4 de novembre de 2015



Avui, a Parlem de Còmic us portem la crònica de la XXI edició del Saló del Manga de Barcelona, i us proposem descobrir una de les seves estrelles convidades, Inio Asano, amb Solanin. Tanquem la secció d'aquesta setmana amb Els fantasmes de Gaudí de El Torres i Jesús Alonso Iglesias, un thriller gaudinià que us deixarà sense alè.


Crònica XXI  Saló del Manga de Barcelona
Ressenya Solanin
Ressenya Els fantasmes de Gaudí


21 d'octubre de 2015


Aquesta setmana, us proposem capbussar-vos en l'enigmàtica novel·la gràfica Pistuví - El país de los grandes pajaros de Merwan&Gatignol, i gaudir amb l'humor de Guy Delisle a Guía del mal padre 3. També, us convidem a descobrir #inktober, tot un repte artístic que converteix el dibuix a tinta en protagonista a les xarxes socials durant tot el mes d'octubre. 





7 d'octubre de 2015




Avui, la secció Parlem de Còmic torna a Històries. I ho fem amb una selecció de quatre còmics infantils per a petits lectors: L'apagadaEl Petit PelutFede y Tomate i Jordi&Oslo.




Temporada 6 (2014-15)

17 de juny de 2015 (Final de Temporada)



En aquest darrer programa de la temporada, us convidem a descobrir El atentado de Dauvillier i Chapron, basat en la novel·la homònima de Yasmina Khadra, un brutal retrat sobre el terrorisme amb un protagonista a la recerca de respostes. El següent còmic d’avui és Whaligoë de Yann i Virgine Augustin, una història victoriana amb tots els ingredients propis del gènere romàntic del segle XIX. I com a colofó, us presentem una selecció de fanzines, còmics d’autor i edició independent de factura artesanal i tiratges molt curts, el còmic en la seva versió més lliure i transgressora. 












Ressenya El atentado
Ressenya Whaligoë

4 de juny de 2015 (Primera quinzena de juny)


Avui us recomanem En la vida real de Cory Doctorow i Jen Wang de la mà de Sapristi, nova col·lecció comiquera de Roca Editorial; i Los leones de Bagdad de Brian K. Vaughan i Niko Henrichon en la col·lecció de Vértigo d’ECC. La primera proposta, una lectura crossover que reflexiona sobre l’amistat, la riquesa i el món virtual; mentre que la segona ens ofereix una intensa i colpidora metàfora sobre la guerra. 











Ressenya En la vida real
Ressenya Los leones de Bagdad

20 de maig de 2015 (Segona quinzena de maig)



Aquesta setmana us proposem Max Winson 1. La tiranía i Inercia, dos còmics que reflexionen sobre diferents aspectes de la vida amb intel·ligència i sensibilitat. També, us acostem el festival GRAF BCN 2015 dedicat al còmic d'autor i l'edició independent.











Ressenya Max Winson 1. La tiranía
Ressenya Inercia
GRAF Barcelona 2015


6 de maig de 2015 (Primera quinzena de maig)


Aquesta setmana fem una crònica del 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona del passat mes d'abril, i us recomanem dos còmics imprescindibles en aquesta cita comiquera: Sara Lone d'Eric Arnoux i David Morancho de Norma Editorial, que ha presentat el segon volum de la sèrie en el marc del Saló, i Croqueta y Empanadilla d'Ana Oncina d'Ediciones La Cúpula, Premia Popular a la Millor Obra de 2014.









Crònica 33è Saló del Còmic
Ressenya Sara Lone
Ressenya Croqueta y empanadilla


8 d'abril de 2015 (Primera quinzena d'abril)



La nostra proposta comiquera d’avui no pot ser més variada! Comencem amb un còmic històric, Isabel, la Loba de Francia amb un dibuix genial de Jaime Calderón. Seguim amb un còmic de fantasmes, vampirs i altres successos esfereïdors, el segon i darrer volum de l’adaptació gràfica d’un títol juvenil imprescindible, El llibre del cementiri de Neil Gaiman. I acabem amb una novel·la gràfica sensible, fresca i colorista, En silencio d’Audrey Spiry. 





Ressenya En silencio
Ressenya El llibre del cementiri (vol. 2)
Ressenya Isabel. La loba de Francia


18 de març de 2015 (Primera quinzena de març)



Avui us convidem a descobrir dos còmics amb l’art com a tema principal. En primer lloc, Las Meninas de Santiago García i Javier Olivares, una esplèndida oportunitat per acostar-nos a la figura i l’obra de Diego Velázquez, i una excel·lent reflexió sobre l’art i el procés creatiu. En segon lloc, els quatre primers títols de la col·lecció Biografia-Còmic dedicats a Van Gogh, Hopper, Dalí i Kahlo, de la mà de Willi Bloss i Beatriz López Caparrós en el nou segell Muddy Mots de SD Edicions.











Ressenya Las Meninas
Ressenya Col·lecció Biografia-Còmic 




4 de març de 2015 (Segona quinzena de març)



Aquesta setmana, us proposem dues grans històries intimistes i vivencials: Casualmente de Fumio Obata i Aquel verano de Jillian Tamaki i Mariko Tamaki. I per acabar, un gran clàssic de la literatura universal adaptat al còmic: Moby Dick.





18 de febrer de 2015 (Segona quinzena de febrer)



Aquesta setmana us proposem tres històries que desprenen emoció, sentiment, tristesa i contenció. Però que, lluny de deixar-nos amb un regust agredolç, ens demostren que al final del túnel sempre hi ha una sortida, sempre hi ha llum i esperança. Tres lectures que de ben segur us captivaran: “Léo, Léa”, “Come Prima” i “No puedes besar a quien quieras”.









Ressenya Léo, Léa
Ressenya Come Prima
Ressenya No puedes besar a quien quieras
Bloc de notícies


4 de febrer de 2015 (Primera quinzena de febrer)



Coincidint amb la Bcnegra 2015, la trobada anual de novel·la negra de Barcelona que se celebra del 29 de gener al 7 de febrer, aquesta setmana us oferim un Parlem de Còmic temàtic dedicat al còmic noir. Us presentem una parella de novetats amb molts punts en comú. Ambdues són adaptacions gràfiques de novel·les que han esdevingut veritables bestsellers del gènere, escrites i protagonitzades per dones. Us parlem de la novel·la gràfica La princesa de hielo i el còmic El guardián invisible.










Ressenya La princesa de hielo
Ressenya El guardián invisible

21 de gener de 2015 (Segona quinzena de gener)



Comencem el primer Parlem de Còmic de 2015 amb dues recomanacions molt interessants. El còmic infantil ¡Súper Jaime! de La Tribu Ediciones, una proposta divertida i fresca per a primers lectors, i Mi cajón favorito de Thule, un llibre-objecte especial i poètic de 0 a 99 anys. I una novetat més, us presentem la minisecció Bloc de Notícies perquè volem que estigueu ben informats!



Ressenya ¡Súper Jaime!
Ressenya Mi cajón favorito!
Bloc de notícies

17 de desembre de 2014 (Segona quinzena de desembre)



Aquesta setmana us proposem descobrir els Essencials gener - juny 2014 seleccionats per ACDCómic.Avui us presentem dues propostes de còmic infantil: el primer volum de Las diabluras de Salem Hyde, una petita bruixa esbojarrada que en companyia del seu gat es ficarà en un munt d’embolics, i La cocina de Naneta, un còmic deliciós que us obrirà la gana. I si encara no esteu tips, el divendres 19 de desembre a les 19 h es presenta Una Navidad con Croqueta y Empanadilla en la gira nadalenca d’Ana Oncina a Casa del Libro (Rambla Catalunya, 37. Barcelona), un còmic divertit i entranyable sobre el món de la parella. 



3 de desembre de 2014 (Primera quinzena de desembre)





Aquesta setmana us proposem viatjar al Pol Sud de la mà d’Alexis Nolla i Apa Apa Cómics, i capbussar-nos a la blogosfera amb Bastien Vivès i Diábolo Cómics. També, us proposem descobrir els Essencials gener - juny 2014 seleccionats per ACDCómic.



Ressenya El Polo Sur
Ressenya  La Blogosfera
ACDCómic - Essencials gener - juny 2014 


19 de novembre de 2014 (Segona quinzena de novembre)



Avui us proposem una crònica de la xerrada "Una tarda amb Zidrou i els seus dibuixants" organtizada per Norma Editorial a La Casa del Libro de Rambla Catalunya de Barcelona. Per a completar la secció, les aventures del mussol Buh de Thule Ediciones és la proposta per als lectors infantils.

5 de novembre de 2014 (Primera quinzena de novembre)



Avui, repassem dos esdeveniments recents: la presentació de la novel·la gràfica Sansamba d'Isabel Franc i Susanna Martin a Dòria Llibres de Mataró, i el XX Saló del Manga de Barcelona amb el mangaka Ken Niimura com a convidat estrella. A més, us convidem a descobrir l'Akuratus, un petit robot que introduirà als més petits en l'univers del còmic.



XX Saló del Manga
Ressenya Akuratus
Ressenya Sansamba


22 d'octubre de 2014 (Segona quinzena d'octubre)





Avui, tenim propostes de lectura per a totes les edats! Recuperarem la novel·la gràfica La propiedad de Rutu Modan, publicada ara fa just un any, i us presentem dues novetats editorials d'aquesta tardor adreçades al públic juvenil i infantil: l'adaptació gràfica de la novel·la El llibre del cementiri de Neil Gaiman i les noves aventures de la sèrie Ana i Froga d'Anouk Ricard.  



Ressenya La Propiedad
Ressenya El llibre del cementiri, vol. 1
Ressenya Ana y Froga. ¿Qué hacemos ahora?


8 d'octubre de 2014 (Primera quinzena d'octubre)



Avui, estrenem la secció Parlem de còmic, i us proposem un viatge, a través del còmic i la novel·la gràfica, a tres ciutats del Mediterrani més oriental: Jerusalem, El Caire i Beirut. Escenaris en difícil equilibri, escenaris en conflicte, que són protagonistes de grans històries, explicades per autors autòctons o autors forans que s’acosten a aquestes realitats tan llunyanes i alhora tan properes, a l’altre costat del Mediterrani. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada