dimarts, 8 de novembre del 2016

Un llarg camí

El viatge
Autor: Francesca Sanna
Il·lustrador: Francesca Sanna
Traductor: Anna Gorina
Edició: La Petita Impedimenta, 2016
Pàgines: 48
ISBN 9788416542475
Edat: A partir de 6 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 16,90€


[Els ocells] Ells emigren, com nosaltres. 
El seu viatge, com el nostre, és molt llarg, però no han de creuar cap frontera.

Com s'explica a un nen el que se sent a l'haver de fugir de casa per la guerra? El viatge, és un preciós àlbum il·lustrat, delicat i corprenedor. El relat en primera persona del tortuós periple que emprendrà una família pe escapar dels horrors de la guerra per a poder formar una nova llar, evitant la gran quantitat de perills que assetgena  cada passa del camí. Una faula que és també una història real, són moltes històries reals, les imatges de les quals aconsegueixen acostar i ajuden a comprendre allò inimaginable. Els ulls d'un nen ens guien a través de la foscor en la cerca desl colors d'un futur millor.

Amb aquest llibre, ens trobem a les mans amb un treball excel·lent que mostra com una família, tan normal com la nostra, que viu en una casa, que fa excursions a la platja, que llegeix, etc. es troba tot d'un plegat, amb una guerra que els ho arrabassa tot, la casa, les coses, fins i tot, al pare. Davant d'aquest daltabaix la mare no veu altra solució que fer el cor fort i marxar lluny, a un altre país, així doncs emprenen una fugida amb l'esperança de recuperar la seguretat perduda. No serà un viatge senzill, ni plaent, sinó tot al contrari, complicat i ple d'esculls, que malgrat tot, no aconsegueixen derrocar la força de voluntat d'una mare, decidida a tirar endavant el que queda de la seva família, hi ha una doble pàgina brutal, que mostra com aquesta mare que fa l'impossible per assolir un futur millor per als seus fills, espera a que aquests dormin per donar sortida a la pròpia por, veiem com la il·lustració mostra una cosa (el que sent la mare) mentre el text transmet la sensació dels nens. Magnífica!



En la foscor, els sons del bosc ens espanten. Però la mare està amb nosaltres, i ella mai no té por. Així que tanquem els ulls aconseguim quedar-nos adormits.

Les paraules magníficament escollides per narrar la història, són senzilles, clares i entenedores. És en les il·lustracions, on hi ha una major complexitat i poden donar-se diferents nivells de lectura, l'ús del color i el joc de les dimensions estableixen metàfores visuals molt efectives que sorprenen i captiven, les pàgines transmeten angoixa i esperança en un treball excel·lent i commovedor.

Francesca Sanna (Sardenya) és una il·lustradora i dissenyadora gràfica italiana que actualment resideix a Suïssa. Després de finalitzar els seus estudis universitaris a Cagliari, es va traslladar, primer a Alemanya i després a Suïssa per a continuar amb la seva formació en el món del disseny. L'any 2015, va graduar-se amb honors en el Màster en Disseny de l'Escola de Lucerna d'Art i Disseny. El viatge, publicat a Anglaterra inicialment, suposa el seu debut en el camp de la il·lustració i gràcies a ell va obtenir la prestigiosa Medalla d'Or de la Societat d'Il·lustradors de Nova York i el Premi Llibreter.



Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada