dimarts, 22 de novembre del 2016

L'home elefant o el bon home

Merrick
La veritable i meravellosa història de l’home elefant
Autor: Lluís Prats
Edició: Columna, 2016
Pàgines: 256
ISBN: 9788466421287
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 16,90€


El seu fill no era allò que hom anomenava un nen normal però volia que la seva vida, dins del possible, ho fos.
L’havia d’enfortir.
Havia de fer d’ell un home a la tendra edat de cinc anys i preparar-lo per als cops que li etzibés la vida.

Avui us recomano una història que no podeu deixar de llegir, un testimoni preciós, la biografia novel·lada de Joseph Carey Merrick, conegut universalment com l’home elefant. Escrita amb la sensibilitat característica de Lluís Prats, prepareu-vos per emocionar-vos!

Qui no ha sentit a parlar de l’home elefant? Una deformitat abominable i aterridora a simple vista. Un home d’extraordinària sensibilitat i tendresa en el seu interior. Aquest relat sobre la vida de Joseph Carey Merrick obre els ulls al lector, per descobrir-li la meravellosa personalitat, d’un home que va superar tots els obstacles que se li van interposar al llarg de la vida, i no van ser pocs, gràcies a l’amor incondicional de la seva mare, que tot i morir massa aviat, va sembrar una llavor extraordinària en el seu fill.

Ell sabia que per a la seva mare era el nen més preciós,

més tendre i més bo de tot Leicester, i quan li deia li agradava molt.


Aquest és un d’aquells llibres, que a mesura que avances en la seva lectura, se’t van ficant molt endins. Passatges de tendresa infinita es conjuguen magistralment amb escenes que t’encongeixen l’ànima, provocant que el record de la seva lectura se’t quedi gravat a la memòria.

Som testimonis de l’amor incondicional d’una mare, que preveient la difícil vida que espera al seu fill, el dota del bé més preuat i necessari per superar les dificultats, fortalesa personal, en forma d’amor i esperança. Els dos pilars sobre els quals en Joseph bastirà la seva vida i l’ajudaran a encarar vexacions a l’escola, al carrer, a la feina i fins i tot dins de casa. El comiat de la mare, a la tendra edat d’onze anys, és un moment amb una càrrega emocional espectacular, impossible no reaccionar a la seva lectura.

Sortosament la mare no s’equivocava quan li assegurava que al llarg de la vida toparia amb tota mena de persones. I així com patim amb algunes topades que ens fan venir ganes d’escanyar algú, ens reconciliem amb la coneixença de caràcters com el vell Pebblethorn que dona una lliçó a l’estúpid i arrogant de l’agutzil que gairebé em va fer venir ganes d’aplaudir. Aquest mateix personatge fa una de les descripcions més tendres d’en Joseph, li diu: «En aquesta banda hi tens la bellesa d’un infant i a l’altra la fortalesa d’un animal salvatge.»

Una vida difícil i solitària per una persona tan noble, que malgrat el seu aspecte deforme i la dificultat fisiològica per expressar-se correctament, va assolir la fita de veure’s envoltat de la més alta aristocràcia londinenca, inclosa la reina d’Anglaterra i, sobretot, de persones que van arribar a estimar-lo, veient molt més enllà del seu aspecte.

Lluís Prats (Terrassa 1966). Va estudiar Història de l'Art i Arqueologia a la UAB i a la UdG, i durant uns anys es va dedicar a la investigació i a la docència. Ha treballat com a mestre de primària i secundària, com a editor de libres d'art i com a productor de cinema a Los Angeles (Califòrnia). Ha escrit assaig, llibres d'art, novel·la històrica, i més d'una dotzena de novel·les infantils i juvenils traduïdes a varis idiomes, d’entre les quals destaca Hachiko, el gos que esperava, per la qual va rebre el premi Josep M. Folch i Torres.

Comença a llegir aquí

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada