dijous, 27 d’octubre del 2016

Una història de dones fortes i lleis injustes

La muntanya maleïda
Autor: Begoña Garcia Carteron
Edició: Ediciones B, 2016
Pàgines: 416
ISBN: 9788466658096
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 19€


La lluita obrera només es podia guanyar amb les idees, educant el món per ser millor, no amb violència, que l’únic que genera és més violència.


Avui us recomano una novel·la que ficciona a partir d’uns fets reals i força desconeguts per molts, el Procés de Montjuïc, una història de dones fortes, i lleis injustes.

A la dècada de 1890, un atemptat durant la processó de Corpus de l’església de Santa Maria del Mar fa que a Barcelona es declari l’estat de setge. Al drama de les víctimes mortals, s’hi afegeix un altre: el de les imminents detencions d’obrers amb ideals llibertaris, assenyalats com a anarquistes violents. Al mateix temps, una misteriosa mèdium aporta una llum fantasmagòrica a un moment, ja de per sí, confós i estrany.

Sovint dic, que una de les coses que més m’agraden d’un llibre, és que a banda de proporcionar-me estones de plaer i entreteniment, m’aportin quelcom més. La Begoña, amb aquesta novel·la m’ha obert els ulls a uns fets que desconeixia: el Procés de Montjuïc, un drama que va desembocar en mig miler de detencions, la majoria d’elles injustes, amb vexacions i tortures que esfereeixen al lector, per el component de realitat que content tot i tractar-se d’una ficció.

El teatre d’Ibsen, els pintors Ramon Casas i Santiago Rusiñol o la sindicalista Teresa de Claramunt. Per aquestes pàgines desfilen personatges reals que donen una major veracitat als ficticis, la Begoña és molt hàbil construint-los, de fet la Magda, la Tina, l’Angèlica i en Pep esdevenen tan properes, que un cop acabes la lectura penses i com els aniran les coses a partir d’ara?

Es tracta d’una novel·la coral, complexa amb diferents subtrames, però tan ben trenat tot plegat, que flueix de manera natural, amb bon ritme i mantenint l’interès del lector fins al final. S’aprecia una curosa tasca de documentació prèvia que afegeix qualitat a la història i, no escassegen passatges d’aquells que són com un cop de puny a l’estómac, càpsules de realitat històrica que no deixaran a ningú indiferent. Us deixo una petita mostra:
«Es diu que als policies els paguen cinc duros per cada anarquista que engarjolen. Volen acabar amb l’obrerisme organitzat, no tan sols amb l’anarquia, tots els lliurepensadors estan en entredit i són molts els que temen per la seva llibertat. Aquest és l’únic motiu de la vostra detenció.»

Begoña García Carteron és llicenciada en Història de l’Art i té una llarga trajectòria en el món editorial com a periodista cultural, escriptora de llibres de no-ficció i editora. La passió que sent per la seva ciutat, Barcelona, l’ha portat a especialitzar-se en cultura local. Signa setmanalment entrevistes i la columna “Top Secret” a la revista TimeOut Barcelona; col·labora amb diverses editorials, entre elles Mediterrània, creant col·leccions com Agenda BCN i Play Barcelona; ha coordinat el contingut del nou lloc web de l’Ajuntament deBarcelona i n’ha escrit els apartats dedicats a la història de la ciutat. És autora de El barri del sorral (Ediciones B, 2014), títol que ja us vam recomanar en aquest mateix blog.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada