dimarts, 8 de març del 2016

Un passat molt present

Títol: Jardí a l'obaga
Autor: Blanca Busquets
Edició: Proa Edicions, 2016
Pàgines: 256
ISBN: 9788475886015
Nota: ♥♥♥♥ 
Preu: 18,50 €


Ens quedem una estona així, abraçats. 
Això m'agrada tant. 
És un escalf que no es troba enlloc, 
només en una filla.


Avui us porto una proposta magnífica, una novel·la plena de secrets i interrogants amb un protagonista que enamora i un marc de fons omnipresent, tot plegat amb el segell inqüestionable de Blanca Busquets.

L’Aniol, gentil masover d’una poderosa família barcelonina, desgrana la història dels Torralba i la seva pròpia des dels anys trenta fins al present. Les relacions entre les dues nissagues evolucionaran amb el pas del temps i les successives generacions. Asprors i tibantors, secrets i confidències, una realitat que sovint no aparenta el que és i que durà al lector de sorpresa en sorpresa fins a un desenllaç inquietant. Sempre en el marc evocador de La Carena, gairebé un personatge més de la història.

El tret de sortida a aquesta novel·la és un incipient romanç aparentment inqüestionable... el temps dirà si la percepció inicial era encertada o no. Els murs d’una casa senyorial en un poble de muntanya amaguen secrets que mantindran ben despert l’interès del lector. Els de la Carena versus els de Barcelona, dues maneres de viure ben diferents. La Mireia, una nena malcriada, convertida en una dona amb un poder il·limitat sobre el bo de l’Aniol. I l’Aniol, és clar, un home fet de cotó fluix de tan tendre com té el cor.

Al llarg d’aquestes pàgines, trobem passatges de gran qualitat literària, fragments que enriqueixen la lectura. N’hi ha molts d’excel·lents, alguns que parlen sobre els devastadors efectes de la guerra, les màquines i la influència que han tingut en les nostres vides, una curiosa referència a l’Estatut, la música, sempre present en les novel·les de la Blanca i per destacar-ne un de tants, us deixo el d’en Pepet i la seva memòria, un petit fragment que em va arribar al cor.


Quina tristesa. El meu amic és al meu costat però ja no és el meu amic, ho sé. 
És un ésser desconegut que s’ha quedat en el temps de la infantesa i de la joventut, 
i que a poc a poc tanca amb una cortina pesant totes les escenes de la seva vida. 
Fi de l’espectacle.

Un amor latent, un home i dues dones, una passió continguda durant anys. Un jardí que amaga un secret terrible, que sorprendrà al lector amb un gir en la trama d’un estil al qual no ens tenia habituats l’autora, sembla que la seva col·laboració amb l’antologia de contes Noves dames del crim ha sembrat una interessant llavor que germina donant nous fruits. A més, amb una extraordinari domini de la narració la Blanca ens fa viatjar en el temps, amb una narració que salta constantment del present al passat i ho fa amb una naturalitat que no afecte al fil conductor de la història i que, ben segur, no ha de ser gens senzilla d'aconseguir.


Blanca Busquets i Oliu (Barcelona, 1961) és escriptora, periodista i filòloga. Lletraferida confessa des dels dotze anys, moment en el que va escriure el seu primer conte. Ha publicat diverses novel·les, algunes de les quals ja us vam recomanar en aquest bloc, és el cas de  La casa del silenci (Rosa dels Vents, 2013) i Paraules a mitges (Rosa dels Vents, 2014), dues obres sensacionals que l'han convertit en una de les meves autores preferides. Els seus llibres han estat traduïts al castellà, l'italià, l'alemany, el rus, el noruec, el polonès i el francès. Magnífica escriptora i gran comunicadora, no deixeu escapar la ocasió de llegir-la i escoltar-la, us encantarà!

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada