divendres, 29 de gener del 2016

La màgia d'un univers gelat

Per Mireia Martínez

Títol: La Enciclopedia de la Tierra Temprana
Autor: Isabel Greenberg
Traductor: Olalla García
Edició: Impedimenta, 2014
Col·lecció: El Chico Amarillo
Pàgines: 176
ISBN: 9788415979395
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 24,95€

Us recomano una novel·la gràfica molt especial, que ens embolcalla i ens capbussa en un univers gelat ple de màgia. La Enciclopedia de la Tierra Temprana és una d’aquelles lectures que no s’obliden, un dolç record que podem reviure retornant, sempre que ho desitgem, a les seves pàgines. 

Un relat esquitxat de mitologia, fantasia, amor i religió que ens obre la porta a un món primigeni, que descobrim a través de la singladura d’un Narrador de la Terra del Nord. Un aventurer que realitza un viatge iniciàtic que el porta per terres llunyanes i mars inexplorats. Una odissea èpica per la bel·licosa Britanitarka, la gran ciutat de Migdal Bavel, i finalment, la immensitat gelada del Pol Sud. Una obra poblada d’una profusa col·lecció de personatges (humans, déus, xamans, monstres, sirenes...) que configuren un món de ficció únic i irrepetible. 
La Enciclopedia de la Tierra Temprana conté moltes i bones històries que, encadenades de manera magistral, recuperen la tradició i l’art d’explicar un conte que ens faci somniar. 


D’altra banda, la posada en escena no pot ser més extraordinària! La il·lustració té una força i una contundència que reforcen la naturalesa ancestral i simbòlica dels relats. El treball a tinta és d’una qualitat excel·lent: el contrast del negre i el blanc del paper; el poder de la línia que delimita contorns; l’estudiada escala de grisos amb taques puntuals de vermell i groc, que atorguen el caràcter càlid i passional que la narració requereix; i la subtilesa de l’aquarel·la a través de delicades veladures. Per acabar-ho de vestir, l’autora fa ús d’una tipografia menuda i arrodonida, volgudament natural, gairebé infantil, que evoca un manuscrit artesanal. 

I, tot va començar amb Amor en clima gélido, una història curta amb la qual Greenberg va guanyar The Oberserver/Cape/Comica Graphic Short Story Prize el 2011. Aquest és l’origen, el punt de partida de La Enciclopedia de la Tierra Temprana, multipremiada internacionalment: Millor Novel·la Gràfica de l’Any - British Book Design And Production Awards 2014, Premi al Millor relat gràfic de l’Any - Shorties!, nominada al Millor Àlbum Gràfic i Millor Autor 2014 - Will Eisner Comic Industry Awards.
Em complau enormement saber que actualment Isabel Greenberg està immersa en la continuació d’aquesta obra, que respon al suggeridor títol de Dreadful Wind and Rain Low

Isabel Greenberg (Londres, 1988) és una de les joves promeses de la il·lustració britànica, una autèntica revelació i una grata sorpresa. Graduada en Il·lustració a la Universitat de Brighton, ha treballat per Nobrow Press, Seven Stories Press i Wrap Magazine, entre d’altres; i ha exposat la seva obra al Victoria & Albert Museum de Londres. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada