dimarts, 12 de gener del 2016

Contemplant la vida

Per Mireia Martínez

Títol: Otoño
Autor: Jon McNaught 
Traductor: Belén Arévalo
Edició: Impedimenta, 2015
Pàgines: 64
ISBN: 9788415979982 
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 18,95€


És un luxe poder anar engruixint i ampliant el ventall d’editorials que us acosto des de Parlem de Còmic, amb la ferma intenció de recomanar-vos bones i variades lectures. 
Avui, m’estreno ressenyant un còmic d’Impedimenta, i em fa especial il·lusió. La seva col·lecció de novel·la gràfica, El Chico Amarillo, compta amb un catàleg de títols triats amb el bon gust i la qualitat que caracteritza l’editorial. Us proposo amb entusiasme una autèntica perla amb la qual acomiadàvem el 2015, Otoño de Jon McNaught. Publicat l’any 2012 al Regne Unit, l’èxit i el reconeixement internacional el precedeixen, com demostra el «Premi Revelació» rebut en el Festival Internacional de Còmic d’Angoulême de 2013. Hem hagut d’esperar uns quants anys, però ara ja el podem gaudir a casa nostra. 

Otoño és una poesia visual de principi a fi, en la qual la quotidianitat es converteix en protagonista, atorgant valor i transcendència a les petites coses, a la vida en si mateixa. Ens presenta dues històries que transcorren a Dockwood, una petita ciutat anglesa. La primera, un noi que treballa preparant esmorzars i dinars a la cuina de la residència d’avis Elmview; i la segona, un adolescent aficionat als videojocs que reparteix diaris per Nettlefield Road en el torn de tarda. Dues històries paral·leles que ens permeten resseguir un dia complet de tardor, començant a primera hora del matí i acabant amb la llum del capvespre. El caràcter anodí, corrent i trivial de les trames és alhora és el que les fa grans sota la mirada de McNaught. 


L’autor empra amb mestria el llenguatge del còmic, com demostra la seqüencialització absolutament detallada de les accions dels personatges, fins a una trentena de petites vinyetes per pàgina, convertint la lectura en un acte de contemplació. Dotat amb poc text, perquè és la imatge la que parla, el còmic desprèn la melangia pròpia de l’estació que li dóna nom. Paraules soltes, frases curtes i petits diàlegs que conviuen amb el cant dels estornells i la remor dels esquirols, que es preparen per a l’arribada de la tardor. Fulles que es desprenen de les branques i que voleien fins a caure a terra, petits actes que delaten les transformacions que experimenta la natura de manera cíclica i inexorable. 

Aquesta és l’essència d’Otoño, amb el llenguatge i l’estil propis de Jon McNaught, que es caracteritza per les tintes planes i l’estètica del gravat i l’estampació amb una pàtina de classicisme i elegància. Com a colofó, una edició magnífica que converteix aquest còmic en una petita obra d’art. L’enquadernació en cartoné, les guardes il·lustrades, la qualitat del paper i de la impressió, acompanyen i arrodoneixen el resultat final. 


Resident a Bristol, el britànic Jon McNaught és una de les joves promeses del còmic europeu. Si amb la seva “opera prima” Birchfield Close va rebre diverses nominacions al Premi Ignatz, amb Otoño va afermar la seva projecció ascendent. Ha treballat per a editorials de primeríssima línia com Nowbrow, Stripburger o London Review of Books; i ha realitzat il·lustracions per a premsa a The Washington Post o The New York Times. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada