Pàgines

dimecres, 2 de setembre del 2015

Ressenya El fil del funàmbul

Títol: El fil del funàmbul
Autor: Josep Lorman
Edició: Barcanova, 2015
Pàgines: 256
ISBN: 9788448936051
Edat: a partir de 13 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
  
Us recomano una novel·la molt enriquidora, la recerca de la pròpia identitat, el racisme actual i l’esclavitud en el temps dels indians, una història sobre els valors.

«Un veler solitari navegava en la llunyania. I en la seva ment enfebrada va imaginar-se el Tritón amb totes les veles desplegades, transportant la seva càrrega de dolor, aquells avantpassats africans, nus, encadenats, temorencs, silenciosos, resignats finalment al seu futur incert a mans dels blancs.»

La lectura d’aquesta novel·la m’ha sorprès molt gratament, per un casual de l’atzar, la protagonista descobreix uns fets que trastoquen la seva vida i la inciten a emprendre un viatge des del present al temps dels indians, on les pràctiques inhumanes de l’esclavitud eren habituals. A més, els fets se situen a Mataró, ciutat amb la que tinc moltes connexions i per tant, m’ha fet més propera la història, al poder identificar-me amb les ubicacions on se succeeixen aquestes pàgines.

Situem-nos. Si l’adolescència ja és en sí mateixa, una època de grans canvis, físics i emocionals, en el qual els joves han de prendre decisions que poden condicionar el seu futur, on ocupen més espai els dubtes que les afirmacions, a banda de la necessitat patològica d’encaixar i les xarxes socials són un espai on poden amagar-s’hi autèntics dimonis. Imagineu ara que, a banda de trampejar amb tot això, mentre us documenteu per un treball descobriu que els avantpassats dels vostres pares adoptius eren negrers que comerciaven amb esclaus africans, així és com es troba l’Agnès.

L’autor, a través de la seva protagonista, ens mostra com pot arribar a ser la vida per una jove mulata, adoptada per una família catalana, que ha crescut com una nena més. Un sector de la societat actual, encara amaga prejudicis i rancúnies i estableix classes. Tant és que siguis catalana i hagis viscut des que tens memòria amb una família ben posicionada si el color de la teva pell és diferent.

M’ha agradat especialment la immersió en la cultura subsahariana que ens desvetlla petits detalls relacionats amb la música, la moda o la gastronomia, així com la tasca de les ONG que donen suport a aquests col·lectius. M’encanten els llibres que m’enriqueixen amb aquest tipus de particularitats, ara quan sento anomenar paraules com kora, balafó, m'boubou, tiko o grand boubou sé que es tracta de vocabulari mandinga; són termes que puc associar ràpidament amb imatges més o menys conegudes. 



Uns personatges magníficament construïts, un ritme de narració àgil, un passatge de la nostra història i una trama de gran potència, que convida a la reflexió. En conjunt, una gran novel·la absolutament recomanable, jo ja la tinc a la llista de títols segurs per recomanar!

«El prejudici sempre és injust; i el pitjor de tot és que és molt difícil de combatre.»

Llegeix ara el primer capítol!


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada