Pàgines

dimecres, 26 d’agost del 2015

El bon estat de la novel·la juvenil!


Aquest mes d'agost vaig decidir fer una immersió en novel·la juvenil donat que és un dels segments que més em preocupa, donat que es dirigeix a un perfil lector que fàcilment se’ns pot escapar per múltiples raons, una major càrrega de feina en els estudis o la pròpia adolescència i l’explosió hormonal que això comporta. Però a més he de reconèixer que és un estil de lectura que m'encanta! 

M'alegra haver fet aquesta aposta perquè el resultat ha estat magnífic, sis títols, tres estils, cadascun d'ells absolutament recomanables! Tots aquells que teniu joves (d'edat o d'esperit) al vostre voltant, feu-los un regal i proposeu-los alguna (o totes) d'aquestes lectures.

He triat aquests títols, però em consta que n'hi ha molts més igualment recomanables, novel·les que tenen tot allò per seduir el lector i mantenir-lo atrapat a les seves pàgines. Els estils que trobareu en aquesta tria són, en primer lloc, novel·les que combinen romanticisme i problemàtica social, seguirem amb dues propostes plenes d'intriga i acció i acabarem amb dues obres magnífiques que recomano especialment als docents, donat que són novel·les molt ben escrites que toquen dos grans temes que penso, val molt la pena treballar amb els joves, l'Holocaust jueu i l'assetjament a les aules, ho sé, magnituds molt diferents, però creieu-me, ambdós imprescindibles per formar persones. 

ENAMORAMENTS I UNA MICA MÉS

Títol: Violet & Finch
Autor: Jennifer Niven
Traductor: Isabel Murillo
Edició: Destino, 2015
Pàgines: 400
ISBN: 9788408141426
Edat: A partir de 13 anys
Nota: ♥♥♥♥


Una novel·la colpidora sobre les malalties mentals i l'estigma que suposen per aquells qui les pateixen.

La Violet està trencada. En Finch està trencat. Poden dues meitats trencades reconstruir-se? Aquesta és la història d’una noia que aprèn a viure, d’un noi que pretén morir; de dos joves que es troben i deixen de comptar els dies per a començar a viure’ls.
«Durante un segundo pienso que va a besarme. 
Durante un segundo, quiero que lo haga»

M'ha encantat descobrir aquest llibre, l'autora, en base a una experiència personal presenta una història d'amor amb un rerefons complex, el trastorn bipolar i el suïcidi. I ho fa de meravella, aconseguint que el que podria haver estat una trama sòrdida i grotesca esdevingui una lectura entranyable, dolça i el que més m'ha agradat, un text que et fa pensar.

«Me miro las manos y están temblando, porque mis manos, al igual que el resto de mí, desearía matar a mi padre. Desde que yo tenía diez años y envió a mi madre al hospital con la barbilla reventada, y un año después, cuando hizo lo mismo conmigo.»

Virginia Wolf i la seva obra són referències recurrents en la novel·la, especialment Las olas (Lumen, 2007), una influència, un joc estimulant amb el qual els protagonistes s'esforcen per trobar la frase més genial per compartir amb l'altre.

«Nunca podré hacerlo volver, y es probable que se marchara por mi culpa. De manera que es bueno y es malo y duele, pero al mismo tiempo me gusta pensar en él, porque si pienso en él, tampoco se habrá ido del todo. Que estén muertos no significa que no puedan existir.»


I és que la vida és això, acceptar que la mort en forma part com un pas més del cicle, malgrat sigui un pas dolorós, a més, recordant els nostres morts els mantenim vius, una mica com els llibres, aquells que ens han fet gaudir, amb els que hem emocionat els recordarem sempre, els recomanarem i potser els rellegirem, l'últim punt no és pas un punt final.

Comença a llegir aquí!



Títol: Amaranta
Autor: Care Santos
Edició: Fanbooks, 2015
Pàgines: 232
ISBN: 9788416297375
Edat: A partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥



La història d'una jove que es nega a acceptar un futur imposat i que vol decidir per ella mateixa i construir el seu propi destí.

L’Amaranta és l’única filla dels directors del banc Bancomundo, que tracten d’educar-la perquè segueixi els seus passos. No obstant això, l’Amaranta és un esperit lliure: desitja tenir una vida normal i ser actriu de teatre. Quan la noia fa els divuit anys, la seva mare li organitza una gran festa a la qual està convidada l’alta societat del país. L’Amaranta se sent molt sola entre tant de luxe. Està més interessada en l’Ismael, un cambrer misteriós i guapíssim, que en el Sergi, el noi amb què els seus pares esperen que surti. A més, el seu avi, el fundador de Bancomundo, li revela que ha organitzat la resta de la seva vida.

Amb un estil fresc i lleuger, la Care Santos mostra una vegada més, perquè és una de les autores més llegides i valorades per els joves, la seva prosa s'ajusta al lector, es posa a la seva pell i li dóna allò que vol un lector exigent com pocs. Combinant el text amb les converses whatsappejades, que són la comunicació més estesa entre els joves, la Care aconsegueix que les pàgines es llegeixen amb un ritme vertiginós.

La rebel·lió davant els pares, davant la societat, els estereotips i la diferència de classes, l'Amaranta és una noia que arribarà al cor de tots aquells qui la descobreixin.

 Comença a llegir aquí!



ACCIÓ I INTRIGA A DOJO


Títol: No es invisible
Autor: Marcus Sedgwick
Traductor: Julia Alquézar
Edició: Bambú, 2014
Pàgines: 280
ISBN: 9788483433096
Edat: A partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥

Una novel·la fascinant, misteri i aventures amb un interrogant de fons: Les casualitats existeixen o no?

Quan la Laureth Peak, filla del famós escriptor de best-sellers Jack Peak, decideix viatjar a Nova York i emportar-se amb ella al seu germà petit, no és conscient del laberint de sospites i incerteses que l’esperen a la Gran Poma. El se pare ha desaparegut, i la única pista de que disposen les seus fills per a trobar-lo és l’enigmàtic quadern de notes de l’escriptor. Laureth és cega i està acostumada a superar a diari infinitat d’obstacles, però en aquesta ocasió haurà d’aguditzar al màxim l’enginy i confiar una mica més en sí mateixa.

Una jove decidida a resoldre un misteri malgrat hagi de creuar l’oceà amb el seu germà petit per aconseguir-ho. Les barreres que pot trobar una persona cega, el valor que ens dóna la convicció que fem allò que cal malgrat tot al nostre voltant sembli indicar el contrari. Marcus Sedgwick ha trenat una novel·la intrigant, que va pujant d'intensitat a mesura que avança, mantenint-nos en tensió fins a arribar a un final de traca i mocador. Un títol que pot ser la llavor d'un amant de la novel·la negra.

Coincidència o casualitat? Mística o simple probabilitat matemàtica? Carl Jung i la Llei de Benford seran conceptes i noms que resultaran familiars a aquells que s'hagin endinsat en aquestes pàgines i amb els quals podreu establir un interessant debat.




Títol: Sis cors a l'altra banda del mirall
Autor: Josep Sampere
Edició: Cruïlla, 2015
Pàgines: 192
ISBN: 9788466137683
Edat: A partir d'11 anys
Nota: ♥♥♥♥


Una lectura trepidant plena de misteri, por, intriga, acció i emocions al 100%

Què passaria si un mag misteriós t’enredés en una trama diabòlica ordida per una certa Muriel? I si aquesta Muriel t’observés des que has dit el seu nom, disposada a fer-te regals que no has demanat, regals que podrien capgirar la teva vida? Només cal que recordis una cosa: per més que tanquis la porta, la Muriel té totes les claus. Totes.

Cinc joves que amaguen secrets foscos, que els roseguen per dins. Un personatge misteriós, seductor i molt peculiar que arrossega els nois a uns fets sorprenents, estranys i inquietants. Uns ulls que, fins i tot, a través de la pàgina ens resultaran inquietants. Tot això ho ha condensat en Josep Sampere en aquestes pàgines construint una narració fascinant.

Biblioteques, teatres, trens abandonats, carreteres amagades i cementiris són els escenaris escollits per acollir les pistes amb les quals els protagonistes hauran de composar un trencaclosques, a priori, sense sentit. Els fets que desgrana l'autor atrapen al lector gaudint de l'acció vertiginosa que desemboca en un final sorprenent que calma el desassossec que acompanya sempre la lectura i que provocarà en el lector la inquietud de topar-se amb uns ulls verds...


NOVEL·LES QUE SACSEGEN CONSCIÈNCIES

Títol: El niño de Schindler
Autor: Leon Leyson
Traductor: Gemma Rovira
Edició: Nube de Tinta, 2015
Pàgines: 186
ISBN: 9788415594413
Edat: A partir de 14 anys
Nota: ♥♥♥♥

La commovedora història de Leon Leyson, el més jove dels mil jueus que Oskar Schindler va salvar de l'Holocaust.
Leon només tenia deu anys quan l'exèrcit nazi va envair Polònia i la seva família fou traslladada primer al gueto i, més tard, al camp de concentració. Sobrevisqué gràcies a la seva valentia i determinació, però únicament un acte de bondat desinteressada pogué salvar-lo: la llista de persones que creà Oskar Schindler, l'empresari alemany, la gesta del qual va ser portada a la gran pantalla en el film La lista de Schindler.
Aquestes memòries, l'únic testimoni que tenim d'aquesta història real, retraten a la perfecció la innocència d'un nen que va patir l'inimaginable i, tot i així, va conservar la dignitat, l'esperança i la fe en la humanitat.


«Soy un superviviente insólito del Holocausto. Tenía mucho en contra y casi nada a favor. Era tan solo un niño; no tenía contactos ni capacidades, pero contaba con un factor ventajoso que compensaba todo lo demás: Oskar Schindler cría que mi vida tenía valor.»

Si sent adults ens resulta impossible entendre la barbàrie que va portar a humiliar, vexar i intentar eradicar tot un poble, milions de famílies, homes, dones, nens i avis. La perspectiva del protagonista, un nen de deu anys, resulta sincerament impactant llegir com es preguntava «per què ens odien tant els alemanys?» voldries respondre “no hi ha cap raó, és simple bogeria!”. Una alternativa o bé un complement a la lectura clàssica del Diari d'Anna Frank (Debolsillo, 2009).

Comença a llegir aquí!



Títol: The list. El día en que mi vida cambió
Autor: Siobhan Vivian
Traductor: Gemma Rovira
Edició: Alfaguara, 2015
Pàgines: 400
ISBN: 9788420418582
Edat: A partir de 14 anys
Nota: ♥♥♥♥




El culte al cos i la crueltat adolescent es manifesten en la seva més pura essència en aquesta novel·la.

Quins noms apareixeran aquest any a la llista de les més guapes i les més lletges de l'institut? Una llista. Una sentència per a vuit noies que es veuen etiquetades com la més lletja o la més bonica del seu curs, és una millor que l'altra? No ho crec, totes les etiquetes resulten perjudicials abans o després.

A través de les vuit protagonistes, el lector comprèn les múltiples maneres d'encaixar el tracte vexatiu que suposa veure's valorat únicament per l'aspecte físic: incomprensió, rebel·lió, depressió, joia,  responsabilitat, honor, astorament o simplement, un atac cruel. L'assetjament a les aules és un tema molt preocupant que cal tractar de forma preventiva. Contínuament som coneixedors de notícies que ens esgarrifen amb el dia a dia de molts centres escolars. Lectures com The List ofereixen una visió nítida i punyent que ajuda a prendre consciència d'uns fets que no poden consentir-se de cap manera.

Com us deia al principi, aquests sis títols són una prova del bon estat que gaudeix la novel·la juvenil actual, tenim grans autors que teixeixen magnífiques històries amb les quals captivar els lectors i mostrar-los que la literatura és un món sensacional amb infinitat de propostes per descobrir, de temàtiques diverses, totes elles, enriquidores!!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada