dilluns, 13 de juliol del 2015

Ressenya Quan siguis lliure

Títol: Quan siguis lliure
Autor: Maria de la Pau Janer
Edició: Columna, 2015
Pàgines: 480
ISBN: 9788466419741
Nota: ♥♥♥♥♥


Avui us recomano una novel·la que desitjava llegir, fins i tot abans de saber que apareixeria, una història magnífica, digna hereva d’aquelles mil i una nits del llunyà orient que desgranava una bellesa enigmàtica anomenada Xahrazad.

«Hi ha paraules que són un bàlsam guaridor de ferides. Cauen al lloc precís on la nafra és encesa.
S’hi escampen, convertides en un ungüent benèfic.»

Quan siguis lliure és una història de solidaritat entre dones, que fan front a l'adversitat i no es rendeixen mai en el camí de l'alliberament. Des dels palaus i els jardins del Bagdad mític fins als escenaris inhòspits, el relat ens condueix a través de tot tipus de proves, com les passions desfermades, les promeses que meravellen, el desamor que pot paralitzar, l'infortuni, la traïció i sobretot la rebel·lia. Però no hi ha res tan poderós com la consciència d'haver de complir un pla elaborat segles enrere, la força de saber que ets la baula imprescindible perquè el somni es compleixi...

Tots tenim (o hauríem de tenir) un escriptor culpable de la nostra passió lectora. Jo vaig passar els meus anys d’adolescència i primera joventut delectant-me de mil històries, però guardo com un tresor íntim l’experiència de llegir Màrmara (Edicions 62, 1995) i Orient, occident: dues històries d’amor (Columna, 1998), aquestes dues narracions em van fascinar i vaig esdevenir una fidel lectora dels llibres de la Maria de la Pau, esperava amb impaciència cada nou títol seu i els devorava goluda. Crec que van ser les primeres novel·les amb les que vaig gaudir repetint lectura i, fins i tot, força anys després comprovo que segueixo enamorada de cada paraula, línia i pàgina. S’han convertit en llocs on sé que sempre podré tornar i sempre gaudiré del viatge i això, amics, només ho aconsegueixen les grans històries sorgides de la imaginació dels millors narradors, sense cap mena de dubte, la Maria de la Pau Janer n’és una.

«Pots vendre el cos, fins i tot jugar a fer creure a algú que et té el pensament robat. Pots mentir, enganyar... sobreviure, però sense oblidar mai que l'ànima no es ven.»

Aquesta és una lectura que es gaudeix amb tots els sentits, la riquesa del llenguatge de l’autora permet que el lector voli fins als paratges que descriu, et transporta des d’un harem de Bagdad fins als carrers del Born. En ocasions, diries que les pàgines desprenen misteriosos perfums, que amaguen secrets, llegeixes una estona, tanques els ulls i te’n vas. Molt lluny. De la mà de l’Aroa, recuperem una de les personalitats més fascinants que han habitat l’imaginari literari. La bella Xahrazad.

«Tenien físics distints, caràcters dispars, però compartien un amor incombustible. Eren confidents, còmplices.»

Quan siguis lliure és també una història d'amor fraternal. Les protagonistes d’aquesta novel·la estimen amb tota l’ànima, amb passió i tendresa, en aquestes pàgines s’hi desgrana un gran amor entre germanes que s’estimen i es protegeixen; entre dones que estableixen vincles fraternals malgrat no haver-hi lligams  de sang. Una relació àvia néta, tan intensa i entranyable que ja la voldríem per a qualsevol de nosaltres. Per descomptat, també trobem l’amor romàntic, la companyia, la seducció, la devoció, la passió encegadora, hi ha tantes classes d’amor!

«Qui estima insisteix a mirar, perquè l'ull obre la porta de l'ànima.
L'amant persegueix amb la mirada l'altre sense poder allunyar-se'n.»

Només em resta dir que l'espera ha valgut la pena, aquests sis anys de silenci de la Maria de la Pau s'han vist compensats amb una novel·la encisadora, un relat de dones fortes i desitjos de llibertat, on el poder de la paraula torna a tenir sentit i on les històries encadenades et poden salvar la vida, no dubteu més, descobriu-la i deixeu-vos seduir! ;-)

Comença a llegir aquí!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada