divendres, 10 de juliol del 2015

Ressenya En la vida real


Per Mireia Martínez

Títol: En la vida real 
 Autor: Cory Doctorow, Jen Wang
Edició: Sapristi, 2015
Pàgines: 175
ISBN: 9788494316210
Nota: ♥♥♥♥

Sempre és una bona notícia descobrir un nou projecte editorial que se centri en el còmic i la novel·la gràfica de qualitat, i que aposti per grans històries tant des del punt de vista literari com gràfic. Estem parlant de Sapristi, col·lecció comiquera de Roca Editorial, que ha nascut fa pocs mesos. Sapristi es declara multigenèrica i heterodoxa per definició, abastant des de còmic europeu, manga, hardboiled, coming-of-age, noir, còmic d’autor o adaptació de clàssics... En definitiva, tot tipus de gèneres per a captar l’atenció tant del lector expert com del lector novell en el novè art. 

El primer títol que us proposem d’aquest recent inaugurat segell és En la vida real amb guió de Cory Doctorow i dibuix de Jen Wang. Una proposta de lectura crossover, ideal per al públic juvenil, que de ben segur els atraparà des de la primera pàgina. Doctorow i Wang ens parlen d’adolescència, amistat, capacitat de superació, vídeojocs, internet, pobresa, i diferències culturals, socials i econòmiques. Un còmic que tracta amb habilitat un repertori variat de temàtiques, i que convida a la reflexió i a una segona lectura. 


L’Amanda és la nostra jove protagonista, una gran aficionada a TerrÁurea, una plataforma de joc de rol multijugador en xarxa. Un espai virtual on a través del seu alter ego digital es converteix en una gamer, una heroïna, una guerrera, una autèntica aventurera, tot desfent-se dels complexos i circumstàncies personals del seu món real. TerrÁurea és un nou univers que es regeix per les seves pròpies regles, nivells, punts i armes, i a través del qual l’Amanda pot conèixer gent de tot el món. 
En aquest entorn virtual, l’Amanda descobreix realitats allunyades de la seva, diferències socials i culturals que queden connectades a través d’internet, i que esdevenen un xoc per a ella. Coneix un granger, un petit avatar que amaga un noi xinès que treballa en dures condicions per a TerrÁurea. La funció del granger és recollir objectes valuosos que després revèn a jugadors més rics. L’Amanda descobreix com la riquesa i diners, també en el món virtual, marquen la diferència entre col·lectius. Desafiant les normes del joc, es fa amiga del granger i vol ajudar-lo.  Una amistat que esdevé un repte i un risc. En aquest punt, l’Amanda pren consciència que la frontera entre la vida real i la virtual és molt fina, i com els comportaments a la xarxa poden provocar conseqüències en el món real. Internet, un espai on els individus es projecten ells mateixos, s’exposen de manera més o menys conscient amb els aspectes positius i negatius que això comporta. Aquesta doble experiència vital, real i virtual, fa que l’Amanda maduri, reflexioni i alhora creixi com a persona. 

Cory Doctorow ens presenta una història fresca i actual, en la què els dos temps i espais, real i virtual, es combinen de manera àgil. L'Amanda i el seu alter ego són ambdues entranyables, i el granger és un petit ésser que desperta compassió i tendresa. El dibuix de Jen Wang és dinàmic i expressiu, i el color suau i lluminós. 

En la vida real és un còmic molt recomanable, una alenada d'aire fresc! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada