dijous, 30 de juliol del 2015

Ressenya El petit ós

Col·lecció: EL PETIT ÓS
Títol1: El petit ós
Títol2: Un petó per al petit ós
Títol3: La visita del petit ós
Títol4: El pare ós torna a casa
Autor: Else Holmelund Minarik
Il·lustrador: Maurice Sendak
Traductor: Helena García
Edició: Kalandraka, 2015
Pàgines: 64
ISBN1: 9788484648673
ISBN2: 9788484648703
ISBN3: 9788484648758
ISBN4: 9788484649304
Edat: A partir de 5 anys
Nota: ♥♥♥♥


Avui us proposo una col·lecció de primeres lectures, relats breus ideals per compartir amb els més petits de casa, per llegir-los-els o bé per acompanyar-los en el seu aprenentatge lector.

En ocasions parlar d’un autor o il·lustrador esdevé per sí mateix una garantia de qualitat, és el cas de Maurice Sendak, un home qualificat per la crítica especialitzada com una de les persones més influents en el món de la literatura infantil de tots els temps. Amb més de 90 títols publicats i els més importants guardons en el seu haver, associar el seu nom a un títol és assegurar-se l’encert. El mateix passa amb algunes editorials, especialment en el camp de la LIJ, que només veient qui ha publicat un títol ja et mereix la confiança de dedicar-li un temps, és el cas de Kalandraka, una casa que té tota la meva admiració i de la que sempre espero noves propostes i, no sóc només jo, el passat 2012 el Ministeri de Cultura la va distingir amb el Premi Nacional a la millor tasca editorial. Ara imagineu que conjuguem un autor reeixit com Sendak a una editorial com Kalandraka, el resultat és un imprescindible, com és la col·lecció que avui us presento i recomano: El petit ós, una sèrie original de l’any 1957, tot un clàssic que es manté vigent, doncs la bona literatura no passa de moda!

El primer títol dóna nom a la col·lecció i ens presenta els personatges que anirem trobant en les successives històries. Animals antropomòrfics que destil·len tendresa i desperten la sensibilitat del lector. La família ós i els amics del petitó: un ànec, una gallina i un gat. Les diferents narracions que configuren aquest primer volum són breus contes amb estructura de repetició, vocabulari molt planer i relacionades amb hàbits i situacions que resulten molt familiars als infants.

Un petó per al petit ós és la historia d’un pegó acumulatiu i itinerant que viatja per el bosc transportat per la Gallina, la Granota, el Gat... Amb un rerefons divertit, simpàtic i espantani és una narració encantadora.

A La visita del petit ós coneixem nous membres de la família ós, els avis i qui millor que ells per explicar contes! Al petit Ós li agrada molt visitar l'àvia i l'avi Ós. La complicitat intergeneracional que tan sovint apareix és l’eix central d’aquest tercer volum, uns relats que recorden els forts vincles que s’estableixen entre néts i avis.

El pare ós torna a casa és, per ara, el darrer lliurament de la col·lecció i està centrat en la relació pare-fill, donant peu a la imaginació, acompanyarem al petit Ós i els seus amics en una extraordinària recerca, la d’una sirena!

Com veieu, cadascuna de les propostes que formen aquesta col·lecció esdevenen valuosos llibres, per el seu contingut, les històries són simplement encantadores i les il·lustracions que les vesteixen absolutament delicioses, treballades amb la tècnica del gravat són unes imatges precioses, d’estil clàssic carregades de dolçor, estic convençuda que tant nens com grans les gaudiran, no endebades estem parlant de tot un clàssic.


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada