divendres, 22 de maig del 2015

Ressenya Yo voto por mí

Títol: Yo voto por mí
Autor: Martin Baltscheit
Il·lustrador: Christine Schwarz
Edició: Lóguez, 201
Pàgines: 30
ISBN: 9788496646094
Edat: a partir de 7 anys
Nota: ♥♥♥♥

Us recomano descobrir un llibre molt adient per compartir amb els nens i nenes aquests dies en els que la política és present a tot arreu. Una proposta que ens permet parlar de les eleccions de forma senzilla i divertida.

Cada quatre anys, els animals escullen al seu rei. Al lleó li encanten les eleccions, ja que tots voten sempre per ell. Però aquesta vegada és diferent. Un petit ratolí gris diu: "Per què serveixen unes eleccions si no hi ha alternativa? Tu necessites un candidat rival perquè sinó, això no té cap sentit!" El lleó accepta i s’obre la campanya electoral. Però resulta que el ratolí no és l’únic que també vol ser rei...

Rere l’innocent text s’hi amaguen paral·lelismes molt significatius, actes de campanya, la imatge que es transmet dels candidats (no sempre fidel a la realitat), el programa electoral (en ocasions, estratègicament dirigides), promeses tan surrealistes com inútils i la conseqüent reacció d’escapisme davant preguntes directes, facilita que aquesta sigui una lectura molt interessant, ja que per una banda, dirigida als infants no deixa de ser una història amb animals, divertida, molt humor i ritme, cosa que gairebé assegura l’èxit. Però el que valoro especialment és la possibilitat d’oferir el mateix llibre a nens no tan petits i mirar de reflexionar amb ells sobre el tema, estic convençuda que poden sorgir debats d’allò més interessants ja sigui a casa o a l’escola. Una mostra d’això que dic; un dels personatges, la ovella afirma “mi lana me pertenece“, no he pogut evitar fer el símil amb un lema que va suscitar titulars i calorosos debats en l’entorn de la dona: “El meu cos és meu”.

A més podríem dir que en la col·lecció de candidats proposats en aquestes pàgines, hi trobem uns amb tendència més conservadora, d’altres força més agosarats i tot plegat (salvant les distàncies), un mostrari força extrapolable a la realitat actual. Voldria destacar el fet que mentre llegim anem trobant algunes paraules que potser els infants desconeixen i, la lectura ens ofereix una immillorable ocasió per desgranar-ne el significat: candidat, assemblea electoral, votació, abstenció o eleccions.

Si l’estil narratiu està farcit de l’humor i la ironia característiques de Baltscheit, Christine Schwarz ha imprès el mateix to en les il·lustracions, oferint un conjunt harmònic amb imatges molt atractives, dotades de volums i expressivitat. Per tot plegat, un llibre molt recomanable, sigui quin sigui el vostre color polític aquest llibre us encantarà!

Fes-ne un tastet


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada