dijous, 30 d’abril del 2015

Ressenya En silencio

Per Mireia Martínez

Títol: En silencio
Autor: Audrey Spiry
Edició: Diábolo Ediciones, 2014
Pàgines: 164
ISBN: 9788415839804
Nota: ♥♥♥♥

"Yo estaba a un lado del mundo y tú, en el otro extremo…"

Una novel·la gràfica de color explosiu i temàtica subtil. Aquesta és la proposta d’Audrey Spiry en la que va ser la seva opera prima, i que li va valdre una nominació en la categoria de Millor Obra en el Festival d’Angouleme de 2014. Una excel·lent carta de presentació per aquesta jove promesa de la BD francesa procedent del món de l’animació. 

En silencio ens explica una història quotidiana, senzilla en aparença, però que amaga una profunditat realment sorprenent. Aquesta és la història de Juliette, una noia que de vacances amb la seva parella, en Luis, emprenen una jornada d’aventura descendint per un riu en companyia d’un matrimoni amb dues filles i un guia expert en barranquisme. 
En aquest recorregut, els personatges i també els lectors connectem amb la natura d’una manera directa i vivencial. Nadem seguint el corrent del riu, bussegem en aigua gelada, ens esmunyim entre roques, penetrem en fosques grutes... La natura en estat pur i l’aigua com a element primigeni en moviment continu es converteixen en protagonistes claus d’aquesta història. 
El poder evocador de la natura forcen a la Juliette a explorar els seus límits físics i vitals. El curs del riu esdevé una metàfora del curs de la vida, en el qual es fa preguntes i esbrina quines són les seves sensacions, i els seus desitjos més profunds. Les imatges oníriques i els records afloren a la superfície per a mostrar-se com a veritats reveladores. El descens pel rierol cap a la desembocadura fins al mar es transforma en un autèntic viatge iniciàtic, de descobriment personal, un camí cap a l’alliberació,  desprenent-se dels lligams i les pors que la retenen a una vida i una relació de parella que fa aigües... 

Aquesta història sensorial i íntima es recolza en una proposta gràfica molt potent, en la qual el color és un vehicle d’expressió de primer ordre. Una intensitat cromàtica molt fauvista que transmet vitalitat i llum. El color crea les formes i no a l’inrevés, és l’element vertebrador de la il·lustració. Audrey Spiry afirma que ella no dibuixa i després acoloreix, sinó que crea volum dibuixant directament amb el color. Concep la seva tècnica com “pintura vivent”, esculpint els personatges amb capes de color. Una artista que ens parla a través del color.

 En silencio és una experiència visual increïble que ens convida a capbussar-nos en un viatge al fons de l’ànima, silenciosa i latent. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada