dissabte, 14 de març del 2015

Ressenya Aquel verano


Per Mireia Martínez

Títol: Aquel verano  
Autor: Jillian Tamaki, Mariko Tamaki
Edició: La Cúpula, 2014
Pàgines: 318
ISBN: 9788415724728
Nota: ♥♥♥♥


El tàndem de les cosines Tamaki, Jillian i Mariko,  canadenques d’ascendència japonesa, funciona estupendament! Després de col·laborar a “Skim”, repeteixen amb “Aquel verano”. Una novel·la gràfica rodona publicada el juliol de 2014, que com no podia ser d’una altra manera havia de veure la llum en ple estiu, fent honor al seu títol.
Nominada al Festival d’Angoulême 2015 en la categoria de Millor Obra, nominada al Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2015 com a Millor Obra d’Autor Estranger publicada a Espanya el 2014, i a l’espera d’una 2a edició que arribarà el pròxim mes d’abril, les cosines Tamaki recullen els fruits de la feina ben feta, posant en relleu la qualitat d’aquest preciós volum que amb 318 pàgines ens deixa amb ganes de més.

“Aquel verano” ens presenta una història evocadora que ens trasllada directament a la màgia dels dies llargs i ociosos, calorosos, al sol, a la platja, respirant i gaudint de les vacances. De ben segur que tots recordem un estiu concret amb especial enyorança, un estiu de joventut, moments de llibertat vivint intensament, experimentant i creixent. Aquest és l’estiu revelador que els espera a Rose i Windy, dues adolescents que cada any es retroben a Awago Beach en un càmping a la vora d’un llac. Les noies estan decidides a gaudir dels plaers estiuencs: banyar-se a la platja, menjar gelats i moltes llaminadures, anar en bicicleta, mirar pel·lícules de por, saltar, ballar, en resum, divertir-se. Però aquest estiu és diferent... Uns núvols foscos planen sobre elles i la comunitat d’Awago Beach. Rose i Windy no són ni petites ni grans, són dues jovenetes al bell mig de la tempesta, descobrint els problemes i les dificultats dels adults, prenent consciència de la complexitat de les relacions humanes, i del difícil equilibri de la felicitat.

El guió de Mariko i el dibuix de Jillian Tamaki construeixen una novel·la gràfica crossover que té la qualitat de captar l’atenció de joves i adults. Una història a vegades desinhibida i esbojarrada, i en altres continguda i agredolça, reforçada per l’espontaneïtat i el dinamisme del dibuix. La composició de la pàgina treballa al servei de la història, alternant la retícula de les vinyetes amb esplèndides il·lustracions a doble pàgina que esdevenen una autèntica finestra a Awago Beach. I, tot això ho aconsegueix amb una única tinta en to blau marí i les seves corresponents gradacions. Però, no podem oblidar-nos de constatar que “Aquel verano” és un còmic ple de sons i sorolls, petites paraules i onomatopeies que acompanyen l’acció dels personatges i l’enriqueixen amb matisos. El “crunch-crunch” d’uns peus que caminen per la sorra, el “ticka-ticka” de les gotes de pluja que repiquen a la teulada o el “cccchhhhirrr” dels animals nocturns.


“Aquel verano” és d’aquelles lectures que no s’obliden fàcilment. La família, l’amor, les relacions, els contratemps, la maternitat i les seves circumstàncies, i la vida com a procés d’aprenentatge i descobriment són els ingredients que acompanyen a Rose i Windy en aquesta aventura tan real i tan propera.

Primeres pàgines

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada