dimecres, 11 de març del 2015

Ressenya Casualmente

Per Mireia Martínez


Títol: Casualmente
Autor: Fumio Obata
Edició: Spaceman Books, 2015
Pàgines: 160
ISBN: 9788494324567
Nota: ♥♥♥♥

“Casualmente” és senzillament esplèndida, exquisida. Una lectura imprescindible per a lectors sensibles amants del bon art. Amb aquesta novel·la gràfica he experimentat una doble descoberta: gaudir del treball d’un dibuixant poc conegut a casa nostra, i alhora llegir per primera vegada un nou segell com Spaceman Books. Dues experiències molt gratificants que penso repetir!

Yumiko és una jove japonesa resident a Londres, que ha convertit aquesta terra estranya en la seva llar, en el seu lloc al món. Ha creat una vida lluny de casa seva i els seus, amb una feina que l’apassiona, parella i amics. Però, la mort sobtada del seu pare la farà retornar al Japó, un viatge que esdevindrà més revelador del que la mateixa Yumiko podia esperar.

Fumio Obata ens capbussa en un univers particular de tints autobiogràfics, a cavall del món oriental i occidental. Ens introdueix subtilment en la tradició i la cultura japoneses, com en l’art del teatre Noh o el costum budista del Kaymô. “Casualmente” reflexiona sobre el dol, la gestió dels propis sentiments davant la pèrdua, i el protocol i les convencions amb què acomiadem a un ésser estimat. Alhora, és un retorn als orígens de Yumiko, a unes arrels que creia oblidades o que es negava a acceptar. Un veritable viatge d’autodescobriment per trobar el sentit de la vida, fer-se preguntes sobre el seu propi camí, i el camí que els seus pares esperaven que ella seguís. Fumio Obata ens parla de la necessitat de volar sols, de prendre decisions pròpies, del moment en què el fil amb els pares es trenca, amb un simbòlic esfondrament, per a construir la nostra vida i els nostres punts de referència, sense necessitat de demanar permís. Com resa el títol en versió original, Just so happens, simplement passa, és llei de vida.

“Casualmente” és una obra profunda i reflexiva, que convida a una segona lectura, i que demostra les possibilitats narratives del gènere per tractar les emocions, els sentiments, els pensaments i el costat més íntim de l’individu.


En una entrevista, Fumio Obata es defineix com un contacontes pictòric, i “Casualmente” una història pictòrica, fugint de les etiquetes de còmic, novel·la gràfica o manga a l’europea. Aquesta definició, història pictòrica, posa de relleu la frontera inexistent entre còmic i art. Amb un dibuix de línia fina i suau, una gamma cromàtica reduïda, i un interessant treball en aquarel·la, Obata aconsegueix un resultat delicat i elegant. Destacar la importància gràfica del blanc, vinyetes que semblen a mig acolorir on el blanc forma part de l’escenografia, un blanc que es converteix en la llum que incideix directament sobre els personatges. Segons explica Obata, aplica el color pensant en els sons que aquests evoquen, fet que connecta amb l’obra del xinès Jimmy Liao i el seu àlbum “El sonido de los colores”, i que demostra el caràcter subtil i poètic del procés creatiu. La lectura de “Casualmente” s’arrodoneix amb una acurada edició a càrrec de Spaceman Books que dóna gust tenir entre les mans i que esdevé una experiència sensorial i estètica molt satisfactòria.

“Y nosotros cambiamos continuamente...
También nuestras ambiciones, deseos, y propósitos...
Lo importante es...

Encontrar algo en ti que nunca cambie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada