dimarts, 18 de novembre del 2014

Ressenya Mirabilia

Títol: Mirabilia
Autor: Milena Nonó
Il·lustrador: Conrad Roset
Edició: La Galera, 2014
Pàgines: 96
ISBN: 9788494185793
Edat: de 10 a 99 anys
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano un llibre que amb gran encert es titula Mirabilia, i és que sense cap mena de dubte, és una autèntica meravella digne d’ocupar un espai a qualsevol biblioteca, una joia amb textos poètics i unes il·lustracions espectaculars que emmarcaries i penjaries a les parets de casa per poder gaudir a diari.

Per situar-nos us deixo una definició elaborada per els propis autors del que és aquest llibre:

«Enciclopèdia infinita que recopila fets, animals, conjuntures i personatges meravellosos que habiten la nostra vida, sovint ignorats, oblidats, silenciats o desconeguts.»

Milena Nonó i el Doctor Phantasticus són dels molts redactors d’aquesta peculiar obra, n’hi ha de força coneguts com Fernando Pessoa, Leonardo da Vinci, Borges i d’altres de desconeguts però no per això menys destacables. I quina mena de continguts trobem en aquestes pàgines? Doncs per exemple, alguna vegada us heu preguntat, qui ens tanca les parpelles quan ens adormim? O, qui s’entreté a enredar-nos els cabells durant la nit i fent que ens llevem amb uns embolics terribles? Potser teniu dubtes sobre qui reparteix febre, esgarrifances i pell de gallina? Doncs heus ací, el que trobareu a Mirabilia, un compendi de criatures fantàstiques desconegudes, la gran majoria d’elles, però molt presents a les nostres vides.

Destacaré algunes de les mirabilies que a mí més m’han meravellat, Esthebhannie, la minúscula responsable de tantes petites pèrdues i casualitats (entre vosaltres i jo, crec que aquesta mirabilia em visita sovint!). Morphinna, la redactora de somnis. Satie, el petit trapella responsable de robar-nos aquelles paraules que nosaltres creiem, erròniament, ens han quedat “a la punta de la llengua”. Pygmallio, artífex de les creacions fetes de núvols amb les que segur tots hem jugat alguna vegada a endevinar formes. Vaphorah, que estén la rosada arreu del món durant la nit.

Amb delicades i meravelloses il·lustracions de Conrad Roset, i un text de gran sensibilitat poètica escrit per la misteriosa Milena Nonó (m’encantaria entrevistar aquesta dona!). A més, els amics de La Galera, que sempre pensen en tot, han inclòs junt amb el llibre, una làmina de regal, de manera que no teniu excusa per incloure des d’ara mateix aquest títol a la vostra llista de regals, ja sigui per al Tió, el Pare Noel o els Reis, afegiu una mica de màgia i poesia als vostres desitjos!


Vull acabar aquesta ressenya amb unes paraules del savi Dr. Phantasticus, són les següents:

«Qui camina amb un card al pit caminarà sempre per un camí dolorós. En canvi, qui porta una rosa al cor, camina tota la vida per un dolç jardí, diu la vella dita sufí. Les Meravelles del Món són només un mirall dels jardins delicats i els abismes inquietants que s’amaguen en el teu cor.»

Sílvia Cantos

2 comentaris: