dimecres, 24 de setembre del 2014

Ressenya Mowgli

Títol: Mowgli
Autor: Rudyard Kipling
Adaptador: Maxime Rovere
Il·lustrador: Justine Brax
Edició: Edelvives, 2014
Pàgines: 120
ISBN: 9788426391773
Edat: a partir de 6 anys
Nota: ♥♥♥♥♥


Avui us recomano un àlbum il·lustrat espectacular, la revisió d’un clàssic conegut per tots acompanyat d’unes il·lustracions impactants que delectaran a grans i petits, publicat originalment fa 120 anys!

Rudyard Kipling va publicar els anys 1894 i 1895, en dos volums diferents, el que la majoria de nosaltres coneix com El llibre de la selva, dues recopilacions de faules morals acompanyades de poemes que es desenvolupa a l’Índia. A la novel·la original, els relats relatius al personatge d’en Mowgli no atenen una continuïtat cronològica; i aquest és el gran què d’aquesta adaptació, on Maxime Rovere ha realitzat una delicada tasca de muntatge que permet, modificant molt lleument les frases i sense afegir pràcticament res, definir un nou ordre de capítols amb la finalitat d’aconseguir que el lector pugui seguir amb coherència la història del nen perdut.

En altres ocasions he parlat en aquest bloc del “mal” que han fet moltes de les adaptacions cinematogràfiques de grans obres de la literatura, ja sigui per grans o petits. En aquest cas concret, no és que tingui la intenció de carregar-me la versió que va fer la factoria Disney, però em revolta descobrir la tergiversació que se n’ha fet d’alguns aspectes, per citar només un exemple, tots els que recordem aquesta cinta tenim en ment la serp Ka, un rèptil pèrfid que intenta, sempre que la ocasió li ho permet, cruspir-se el tendre Mowgli, oi? Doncs si ara us dic, que en el text original, això no és així, què us sembla? A mi m’ha quedat la sensació com si m’haguessin enganyat durant anys.

Amb tot això el que vull dir és que, celebro de tot cor, que arribin a les llibreries i biblioteques títols com aquest, que respecten i, fins i tot m’atreviria a dir, redescobreixen l’essència de grans obres de la literatura de tots els temps, allunyant-se dels estereotips i versions comercials que ens han arribat. Sens dubte, el treball de Rovere amb l’adaptació del text és exquisida, respectant l’original i reordenant-la perquè la lectura no resulti confosa.

Un punt i a part mereixen les il·lustracions d’aquest àlbum. Tot i qualificar-les d’espectaculars i impressionants, pot ser que no us feu una idea de la màgia que desprenen aquestes imatges, la força expressiva i la capacitat d’emocionar que tenen, no s’aconsegueixen fàcilment, per això mateix us convido a visitar la pàgina d’aquesta artista, Justine Brax i gaudir d’una col·lecció d’il·lustracions que més d’un penjaria al saló de casa seva, començant per jo mateixa!

Cal dir també, que l'editorial ha apostat fort per aquest títol i s'ha esforçat per convertir-lo en una joia digna de ser present a qualsevol biblioteca, amb un format extra gran, un gramatge del paper de qualitat, una coberta i guardes acurades el conjunt, és una autèntica meravella a tenir molt en compte si heu de fer un bon regal!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada