diumenge, 27 d’abril del 2014

Ressenya La cuinera

Títol: La cuinera
Autor: Coia Valls
Edició: Ediciones B, 2014
Pàgines: 400
ISBN: 9788466654555
Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la històrica, un llibre on l’autora desplega l’art culinari oferint al lector una infinitat de passatges meravellosos que el transporten, mercès als aromes, textures i sabors que ens descriu de la mà de la seva protagonista, una dona forta, valenta i descarada, que és al mateix temps dolça i reservada, un dels llibres que més s’ha anomenat aquest Sant Jordi, una història captivadora que us enamorarà.

«Es va complaure perseguint el sabor de la xocolata per l’interior de la boca, i amb moviments més lents va passejar la llengua pels seus llavis carnosos. Quan per fi s’ho va empassar, la carícia del suc baixant-li per la gola va fer que emetés un sospir de plaer.»

Barcelona, 1771. La jove Constança Clavé, de setze anys, deixa la llunyana ciutat de Lima després de la mort del seu pare, un diplomàtic al servei del virrei Manuel de Amat, per iniciar un llarg periple fins a Barcelona i reunir-se amb els seus avis.

Duu paisatges, gustos i textures gravats a la memòria, i viatja amb la seva única herència: el quadern de receptes de qui va ser el seu primer mestre a la cort peruana, el xef Antoine Champel. A la ciutat,  la Constança somia convertir-se en una gran cuinera, malgrat que la seva condició de dona li barrarà moltes portes. No obstant això, s’obrirà pas amb coratge i passió entre els carrers d’una Barcelona convulsa, movent-se entre els grups que criden a la revolució i aquells altres que freqüenten salons més refinats i exquisits; una esfera de poder on es mouen personatges fascinants, com el que va ser considerat el primer gastrònom de l’època, el baró de Maldà. 

«Però la llibertat, la veritable llibertat, en tenia l’absoluta certesa, havia de ser per força interior, igual que la veritable solitud.»

La primera part de la novel·la narra el viatge des de Lima fins a Barcelona, una travessia marítima en la qual l’autora ja ens descobreix el fort caràcter de la Constança, així com el món en el qual es mou, poblat per nobles, senyors, criats i indesitjables. Personatges que convertiran la seva vida somiada en un malson que requerirà d’un gran esforç i voluntat per tirar aconseguir tot allò que ella es proposi. En el transcurs d’aquest viatge forjarà, sense saber-ho, relacions que en un futur tindran conseqüències inesperades...

«Vivim a través dels que ens estimen i, quan ens deixen, també desapareix d’alguna manera tot el que vam compartir amb aquella persona.»

Coia Valls ha elaborat una recepta que, tal fa la Constança amb els seus plats, ha seleccionat amb cura cadascun dels ingredients i ha estat cuinada a foc lent, amb destresa i passió aconseguint un resultat que sorprèn i delecta als afortunats que l’assaboreixen.  

«La taula constitueix un escenari estratègic! Al seu voltant tant es tanquen pactes polítics com s’anuncien compromisos de matrimoni.»

Pàgines que destil·len emocions, somnis, promeses, conspiracions i sexe, amb una trama ben narrada que atrapa al lector. Per tot plegat, espero que La cuinera, no sigui només un dels llibres més venuts, sinó que espero que també sigui dels més llegits, us prometo que val la pena, gaudiu-lo!!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada