dilluns, 21 d’abril del 2014

Especial Sant Jordi 2 - Novel·la

Anem amb la segona entrada especial d'aquest Sant Jordi, si a hores d'ara encara teniu dubtes sobre quin llibre regalar aquesta diada, us he preparat una selecció de novel·les que per mi són, totes i cadascuna d'elles, magnífiques.

Trobareu novel·la negra, història, eròtica, de misteri i sentimental. D'autors d'aquí i d'allà, obres guardonades i altres que no (cosa que no vol dir que no s'ho mereixin), en fi, un ampli ventall d'opcions entre el qual no tinc cap mena de dubte que trobareu el títol perfecte per regalar o regalar-vos.

I recordeu, que no cal que sigui Sant Jordi per comprar o regalar llibres, aquest és sense cap mena de dubtes, un dels millors presents que es pot fer. Feliç Sant Jordi a tothom!!!

Sílvia Cantos



Begoña Garcia Carterón
Ediciones B, 2014


La misèria d’un barri de barraques no és l’únic problema al que s’enfrontaran les protagonistes d’aquesta història. Els abusos i la violència sexual condicionaran la vida i el destí d’unes dones que s’hauran d’ajudar i protegir les unes a les altres per sobreviure. Però entre faldilles també es despertarà el desig, que permetrà apropar-se al sexe d’una manera natural, tot i que no sempre ben vista. Un retrat fi del i emotiu de la gent humil i treballadora de mitjan segle XVIII a través del rol de la dona. Una història trepidant que passa en una època de canvis, al llarg de cinc anys, en un període en què el sorral ple de barraques es veurà transformat amb el naixement del barri de la Barceloneta. Una visió del port, del contraban i dels baixos fons d’una ciutat en ple creixement. Una lluita en clau femenina per assolir la llibertat personal en temps de repressió.



La cuinera
Coia Valls
Ediciones B, 2014

Una novel·la fantàstica, farcida d'aromes i emocions que embolcallen al lector endinsant-lo en una aventura saborosa. 
Barcelona, 1771. La jove Constança Clavé, de setze anys, deixa la llunyana ciutat de Lima després de la mort del seu pare, un diplomàtic al servei del virrei Manuel de Amat, per iniciar un llarg periple fins a Barcelona i reunir-se amb els seus avis. Duu paisatges, gustos i textures gravats a la memòria, i viatja amb la seva única herència: el quadern de receptes de qui va ser el seu primer mestre a la cort peruana, el xef Antoine Champel. A la ciutat, la Constança somia convertir-se en una gran cuinera, malgrat que la seva condició de dona li barrarà moltes portes. No obstant això, s’obrirà pas amb coratge i passió entre els carrers d’una Barcelona convulsa, movent-se entre els grups que criden a la revolució i aquells altres que freqüenten salons més refinats i exquisits; una esfera de poder on es mouen personatges fascinants, com el que va ser considerat el primer gastrònom de l’època, el baró de Maldà.




Iolanda Batallé
Columna, 2013
Premi Prudenci Bertrana

La Nora, una dona casada de quaranta anys que amaga un secret, coneix al Nacho, un jove biòleg en un avió, on serà infidel, per primera vegada, al seu marit. A partir d’aquesta trobada es crearà un joc de dependència i passió que Nora convertirà en quadres per a la seva propera exposició. 
Una narració directa i sense tabús sobre el despertar a l'amor, la sensualitat i la sexualitat d’una dona atrapada emocionalment per un matrimoni convencional. 




Desig de xocolata
Care Santos
Planeta, 2014
Premi Ramon Llull

Desig de xocolata és la història de tres dones unides en el temps per la seva passió per la xocolata. Un recorregut per la història d’aquest plaer exquisit des de la seva arribada a Europa fins a la sofisticació dels nostres dies.
«–Serà un plaer fabricar-vos una xocolatera que honori aquest llinatge de dones que m’acabeu de dir. I que us faci feliç també a vós, si pot ser. De quin color us agradaria?
–Blanca. El blanc m’asserena.
–La voleu decorada?
–Millor sense ornaments.
–Ja veig que teniu les idees molt clares. Alguna cosa més? Pel que fa a la mida?
–Ni gran ni petita. Que hi càpiguen tres xicres, que són les que prenc cada tarda per berenar.
–Res més fàcil. Serà un plaer servir-vos».




Dolores Redondo
Columna, 2013

La segona part de «Baztan» una trilogia que em va entusiasmar amb el seu primer volum «El guardià invisible». Un any després de resoldre els crims que van aterrar Baztán, la inspectora Salazar, embarassada, assisteix al judici contra Jason Medina, acusat de violar, mutilar i matar a la filla adolescent de la seva dona imitant els assassinats del cas basajaun. El judici es cancel·la quan l’acusat apareix mort amb una nota dirigida a Amaia, un missatge curt i inquietant: TARTTALO. Una sola paraula que retornarà a la cap d’homicidis i al seu equip a Elizondo per buscar la veritat. Una veritat sinistre i fosca. 



Dies de frontera
Vicenç Pagès Jordà
Proa, 2014
Premi Sant Jordi

Aquesta novel·la comença amb un petó llarg davant la porta d’uns grans magatzems, entre vianants carregats amb bosses de plàstic. Qui són ells dos? Tardarem a saber-ho. Els protagonistes de la novel·la es diuen Pau i Teresa i són membres d’una parella de fet que es va prorrogant de manera automàtica, fins que es produeix el que ell anomena “la relliscada”, que té com a conseqüències un daltabaix emocional, un canvi de domicili i també un viatge a la frontera. En Pau i la Teresa es troben en trànsit, però no saben cap a on. Al capdavall, la provisionalitat també és provisional.
Més d’un centenar de capítols, sovint brevíssims, formen una imatge en moviment, que sedueix, commou i diverteix el lector. Dies de frontera és una novel·la sobre les parelles que triem, els pares que ens trobem i els fills que portem –o no– al món. I també sobre la joventut, una malaltia benigna de què cada generació tarda més a guarir-se.




Toni Orensanz
Amsterdam, 2013

L'estiu de 1909, a Horta de Sant Joan, un terratrèmol voluptuós va sacsejar els pilars del poble. Una febrada emocional provocada per les embriagadores formes d'una jove francesa, Fernande Olivier, musa i acompanyant d'un jove Picasso a la recerca d'inspiració. un metge i un farmacèutic convertits en alquimistes de l'eros; agutzils, pagesos i capellans que perden el seny; dones engelosides, anarquistes fugitius, dosis de bromur i veritables batalles campals són els protagonistes d'un estiu ple d'amor, humor i passió. 





Francesc Miralles
Amsterdam, 2014

Una novel·la que ens transporta al Kyoto més sensual, a la bellesa més exòtica, al detall més subtil. Amb Wabi-Sabi, Francesc Miralles ens convida a descobrir l'art de la imperfecció.
Quan una relació sentimental s'acaba, res millor que viatjar a un món llunyà per passar pàgina i retrobar el propi rumb. Després de rebre dues postals de Kyoto d'un misteriós remitent, en Samuel decideix fer les maletes i lliurar-se a l'aventura. Mentre estudia el wabi-sabi a l'antiga capital japonesa, la porta de l'amor està a punt d'obrir-se allà on menys ho espera.



La Vall de la meravella
Amy Tan
Edicions 62, 2014

Aquesta és una novel·la intensa i evocadora: la història de tres generacions de dones que lluiten contra el destí que els ha tocat. En un viatge èpic que transportarà el lector al món perdut del Xangai cortesà, al llarg de quaranta anys les dues dones lluitaran amb energia i determinació per restablir les seves arrels, recuperar les seves identitats i reconduir les seves vides. 

Xangai, 1912: la Violet és la filla privilegiada de la madam nord-americana de la casa de cortesanes més prestigiosa de la ciutat. Quan la dinastia Xing perd el poder, però, la noia s’ha de separar de la seva mare a causa d’un cruel engany. Mig xinesa, mig americana, intenta buscar el seu lloc entre dos mons i es converteix en una astuta cortesana que excel·leix en l’art de la seducció i la il·lusió.



Teresa Roig
Columna, 2013

Una novel·la esplèndida, una història que conjuga fets reals i novel·lats construint una trama apassionant al voltant d’un dels símbols del nostre país: La Pedrera i el seu insigne artífex, l’inigualable Antoni Gaudí. 
Al número 92 del Passeig de Gràcia es troba un dels edificis més emblemàtics de Barcelona. Al voltant d'aquest edifici hi orbiten sis personatges amb vides aparentment inconnexes, però amb més punts en comú del que sembla. I a través de la vida de l'arquitecte Antoni Gaudí anirem descobrint el destí que comparteixen i que no és altre que la creació de la Pedrera.



Graeme Simison
La Campana, 2013

El Don Tillman pensa casar-se aviat. Però encara no sap amb qui. El Projecte Dona per Tota la Vida resoldrà el problema. El Don, amb una síndrome d’Asperger no diagnosticada que el converteix en una persona molt organitzada i sistemàtica, però incapaç de tenir relacions socials normals, ha dissenyat un qüestionari de setze pàgines per trobar la parella perfecta, que evidentment no serà ni cambrera, ni fumadora, ni bevedora, ni impuntual. La Rosie és tot això. I també és impetuosa, intel·ligent i guapíssima. I està intentant descobrir qui és el seu pare biològic. En això sí que el Don, professor de genètica, segurament la podrà ajudar. 



La botiga vintage Astor Place
Stephanie Lehmann
Edicions 62, 2014

La història de dues dones valentes i emprenedores que, tot i estar separades per un segle, estan unides pel talent i lluiten per aconseguir els seus somnis. Nova York, 2007: quan l’Amanda, propietària de la botiga de roba vintage Astor Place, visita una vella dama de l’alta societat novaiorquesa per comprar-li uns vestits antics, no sap que un dels objectes li revelarà un passat ple de secrets.
Amagat enmig de les vores cosides a mà d’un maniguet de pell, l’Amanda descobreix un diari del 1907. Pertany a l’Olive Westcott, una jove rica que va viure a Nova York fa més de cent anys. En contra dels costums de l’època, l’Olive no volia casar-se i tenir fills, sinó que somiava convertir-se en cap de compres d’uns grans magatzems. La mort sobtada del pare i la crisi financera de principis de segle, però, la van arrossegar fins a les portes de la pobresa. Envoltada de noies treballadores, va haver de lluitar per sobreviure i adaptar-se a un món completament diferent del que ella coneixia. 

A mesura que avança en la lectura del diari, l’Amanda descobreix que la seva vida i la de l’Olive tenen molt en comú i s’adona que amb quaranta anys ja és hora que ella també resolgui els dubtes pendents sobre la relació que manté, encari el futur i tiri endavant la botiga.  

1 comentari:

  1. Què et sembla la novel·la "El guardià invisible"? L'estic llegint actualment i em resulta, fins ara, força interessant. A més, em recorda a autores de la novel·la negra sueca com : Camilla Lackberg o Asa Larsson.

    ResponElimina