dilluns, 17 de febrer del 2014

Ressenya El nen que volia matar

Títol: El nen que volia matar
Autor: Lolita Bosch
Edició: La Galera, 2014
Pàgines: 120
ISBN: 9788424650797
Edat: a partir de 14 anys
Premi Guillem Cifre de Colonya 2013
Nota: ♥♥♥♥


Avui us recomano una lectura molt intensa sobre un dels molts tabús que encara emboiren la nostra societat, les malalties mentals. 

«Tenen por de mi.
I això és exactament el que m'espanta tant: que els altres em tinguin por.» 

Aquest és el relat d'en Max. Un relat dur i sincer. Amb l'honestedat de qui se sap diferent. Amb la cruesa de qui és conscient que no encaixa. Amb les peculiaritats de qui se sap malalt. La novel·la guanyadora del Premi Cifre de Colonya és un exercici madur i arriscat que atrapa el lector, l'agafa de la mà i l'acompanya en una vivència especial: el situa dins la pell d'un noi amb un transtorn psiquiàtric, el fa mirar a través dels seus ulls i el fa viure a través dels seus sentiments. I no tanca mai la porta de l'esperança.

L'autora construeix un relat impactant que mostra com poden arribar a afectar alguns dels estereotips tan estesos a la nostra societat, que han arribat a deformar el que no és més que una malaltia fins a convertir-ho en un estigma. El lector empatitza amb el protagonista d'aquesta història, un jove que pateix amb uns pensaments que no pot controlar, un jove que se sent espantat i perdut, tot i comptar amb el suport incondicional d'uns pares que fan tot el possible per ajudar-lo a superar el tràngol.


LolitaBosch és dedica a la literatura des de fa anys, tant en la vessant de l’escriptura com en la investigació i les seves aplicacions en el treball de pau i empoderament social. Ha escrit per a nens, joves i adults i ha vist com la seva obra rebia el reconeixement de jurats, crítica i lectors. És una gran activista literària molt implicada en projectes culturals amb l’Amèrica Llatina i, especialment, a Mèxic.

Un u per cent de la població adolescent pateix un transtorn mental, i tot i així, hi ha massa silenci i por al respecte, per això mateix títols com aquest que ens proposa la Lolita, esdevenen una magnífica manera de donar a conèixer aquest tipus de patologies i eliminar barreres. Des d'aquí encoratjo als professors i pares d'adolescents a recomanar aquesta lectura i treballar-la posteriorment amb els nois i noies, ben segur, que es generarà un debat profitós, ànims!!


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada