dilluns, 7 d’octubre del 2013

Ressenya L'arquitecte de somnis

Títol: L'arquitecte de somnis
Autor: Teresa Roig
Edició: Columna, 2013
Pàgines: 312
ISBN: 9788466417198
Nota: ♥♥♥♥♥


Avui us recomano una novel·la esplèndida, una història que conjuga fets reals i novel·lats construint una trama apassionant al voltant d’un dels símbols del nostre país: La Pedrera i el seu insigne artífex, l’inigualable Antoni Gaudí.

«Els homes es queden bocabadats. Les il·lustracions recorden una muntanya abrupta, plena de caus, amb tot de formes irregulars i ni una sola línia recta. Pel seu aspecte, més propi d’una llar primitiva que no pas d’una casa senyorial, sembla ben bé una talpera o un laberint de coves»

Al número 92 del Passeig de Gràcia es troba un dels edificis més emblemàtics de Barcelona. Al voltant d'aquest edifici hi orbiten sis personatges amb vides aparentment inconnexes, però amb més punts en comú del que sembla. I a través de la vida de l'arquitecte Antoni Gaudí anirem descobrint el destí que comparteixen i que no és altre que la creació de la Pedrera. 

«L’originalitat consisteix en el retorn a l’origen.»

En aquestes pàgines l’autora demostra una minuciosa tasca de documentació dels personatges, les localitzacions o el moment històric en el qual es desenvolupen els fets d’aquesta novel·la, i alhora deixa volar la seva imaginació per compondre una narració fascinant que atrapa al lector i l’arrossega a un món de corbes i textures digne de l’univers gaudinià. L’estructura en flashback mostra diferents moments de cabdal importància per a Gaudí, com ara la coneixença amb el qui seria el seu mecenes i gran amic al llarg de tota la vida, Eusebi Güell.

«Al principi, el va enlluernar la seva bellesa física i l’espontaneïtat; però, a poc a poc, a mesura que descobreix altres aspectes d’ella, el sentiment s’aferma i passa de la pura atracció a convertir-se en alguna cosa més consistent.»

M’ha agradat especialment el retrat íntim que la Teresa ens mostra de Gaudí. Un home que va eludir sempre que li va ser possible el reconeixement públic amb la creença que la millor targeta de presentació era la feina ben feta. Mestre atent i inspiració per a molts, gran devot, home eixut i esquerp per a d’altres i jove enamorat a qui trenquen el cor per al lector.

Tenim dos clars protagonistes: Gaudí i la Casa Milà, obra de la qual descobrirem moltes anècdotes i curiositats com ara l’origen del seu sobrenom, el descrèdit patit en els seus inicis, els rellevants noms que hi van treballar o fins i tot, aquells qui la van ocupar en moments de transició política.

«Estava més enamorada de la idea de convertir-se en l’esposa de,
que de qui anava a convertir-se en l’esposa.»

I orbitant al voltant d’aquests dos protagonistes ens trobem amb una sèrie de personatges igualment interessants, amb els quals l’autora dibuixa trames apassionants que captiven al lector, tal com la natura amb les seves formes va captivar l’arquitecte dels somnis.

Teresa Roig té en el seu haver una col·lecció de títols de gran qualitat que s’endinsen en estils ben diferents demostrant així, que és una autora polivalent que tan escriu novel·la històrica, intimista o humorística amb la mateixa destresa i savoir fair.

«L’arquitecte de somnis» és una novel·la captivadora i alhora un fidel retrat de la burgesia catalana del segle XX, una magnífica elecció per redescobrir la, no sempre valorada, visió artística de l'icona del Modernisme, Antoni Gaudí.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada