dilluns, 21 d’octubre del 2013

Ressenya La vergonyosa excusa de la hiena

Títol: La vergonyosa excusa de la hiena
Autor: M. Àngels Juanmiquel
Il·lustrador: Cristina Picazo
Edició: Cruïlla, 2013
Pàgines: 160
ISBN: 9788466133685
Edat: de 9 a 12 anys
Nota: ♥♥♥♥
Premi El Vaixell de Vapor 2013


Avui us recomano una lectura molt interessant per joves lectors, la història d’un nen que tot d’un plegat ha de canviar la seva ciutat per la vida rural, un canvi que el disgusta profundament i al qual ho vulgui o no haurà d’adaptar-se.

En Pep s'agafa molt malament que el pare i la mare decideixin marxar de la ciutat per anar a viure a pagès. El lloc on s'instal·len no li agrada gens i comença a l'escola de molt mala gana, desitjant que els plans dels seus pares se'n vagin en orris i tornin aviat a la vida d'abans. L'actitud d'alguns dels nous companys no l'ajudarà gens, ben al contrari: es burlen d’ell, el marginen i li fan la vida impossible. Però un amic, l'Ibra, li descobrirà la Font, una petita vall que convertirà en el seu refugi. Hi passarà moltes estones amb el seu nou amic contemplant unes arpelles majestuoses, i a poc a poc se sentirà fascinat per la vegetació i el paisatge. L’Ibra també li ensenyarà una altra cosa: que ha de plantar cara als qui el volen tenir collat.

Aquesta novel·la infantil ha estat guardonada amb el XXIX Premi El Vaixell de Vapor. El jurat, amb gran encert, ha atorgat aquest reconegut premi a una obra molt ben trenada, que ho té tot per convertir-se en una lectura fantàstica per als lectors, una història personal, on un nen pateix el boicot per part d’un grupet a l’escola pel sol fet de ser “el nou”; una relació d’amistat que neix i creix a mesura que avança la trama i la, sempre difícil, entesa entre pares i fills. A més a més, incorpora una sèrie d’elements de la natura, com la descripció dels entorns, de la vegetació i les imprescindibles arpelles, no sabeu què són? Us diré que són unes aus rapinyaires, però us asseguro que després de llegir aquest llibre, els lectors en sabran un munt de coses interessants!

M. Àngels Juanmiquel és una escriptora amb una llarga trajectòria que ha publicat múltiples títols per nens i joves i ha vist reconeguda la seva tasca amb diversos guardons. Amb una narració de qualitat, que no oblida que els nens són lectors exigents, l’autora insereix a la història, descripcions elaborades i una riquesa d’expressions que satisfà els seus lectors.

«El murmuri del vent als canyissos l’atrapa de mica en mica i li alleugereix el
pes d’una bola dura a l’estómac a punt d’esclatar que el punxa com un eriçó.»

Us recomano molt aquest títol, per ser una obra completa, una lectura plaent que convida a reflexionar sobre aspectes importants com ara la tolerància, l’amistat i el respecte a tots els éssers vius, o la mateixa crisi.


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada