dilluns, 26 d’agost del 2013

Ressenya El blog de la Malika


Títol: El blog de la Malika
Autor: Gemma Lienas
Il·lustrador: Giulia Sagramola
Edició: Estrella Polar, 2013
Pàgines: 111
ISBN: 9788415790723
Edat: de 9 a 12 anys
Nota: ♥♥♥♥



Avui us recomano una lectura molt interessant per joves lectors, la història d’una nena que acaba d’arribar del Marroc i ha d’integrar-se a un nou país, amb una cultura i costums ben diferents, un clam contra la xenofòbia.

La Malika fa poc que ha arribat a Catalunya amb la seva mare i els seus germans per reunir-se amb el seu pare. troba a faltar moltíssim l’àvia i és per això que escriu un en blog tot el que li passa i les impressions que té d’aquesta cultura que és tan diferent de la seva. Amb tot, la Malika està decidida que la seva àvia pugui viure amb ells i per això pensa fórmules imaginatives per fer-la venir. Ho aconseguirà?

Gemma Lienas es caracteritza per escriure novel·les amb missatge, destinades especialment al públic infantil i juvenil, lectures que fan pensar en els valors que hom hauria de fomentar i a mes, ho fa amb un estil i habilitats que enganxen als lectors. «El blog de la Malika» segueix aquesta estratègia i ens presenta la història d’una nena de nou anys que acaba d’arribar junt amb la seva família procedents del Marroc, ella té la sort de comptar amb un padr, en Solomon,í que l’acompanya i ajuda en la seva adaptació a la nova llengua.

De la mà de la jove protagonista els lectors descobriran que coses tan habituals per aquells que hem nascut aquí poden resultar un autèntic xoc per als nouvinguts d’alguns països; La quantitat de vehicles que circulen per els nostres carrers amb el conseqüent soroll, les campanes dels campanars. També ens parla de l’enyorança que la Malika sent, les olors i els menjars són tan diferents! I no només això, la manera de vestir o els mateixos mercats criden força la seva atenció.

«Tots i totes som persones amb la mateixa dignitat
i totes mereixem el mateix respecte.»

La narració es presenta en format de blog, els capítols curts representen les entrades que ens transmeten les vivències de la nena. La descripció de situacions com la que viu a l’autobús amb dues dones grans mal educades i xenòfobes són un punt de partida excel·lent per treballar amb els nens i nenes. De la mateixa manera ens parla de la diferència entre respectar i obeir o la llibertat com a persona.

Sens dubte, aquest és un títol a tenir molt en compte a l’hora de recomanar llibres als lectors d’entre 9 i 12 anys a les escoles i als clubs de lectura, per la gran reflexió que s’amaga en una narració lleugera i amena, aquest hauria de ser un llibre indispensable a qualsevol biblioteca!


Sílvia Cantos

1 comentari:

  1. Quan era joveneta llegia aquesta autora. Recordo el personatge de Carlota en alguna de les seves novel·les. Ha plogut des d'aleshores però veig que l'autora continua amb missatges valiosos per als més joves de la casa. Em sembla un argument força interessant, ideal per als joves, que els ajudi a reflexionar. Bona lectura!

    ResponElimina