dimecres, 10 de juliol del 2013

Ressenya En una sola persona

Títol: En una sola persona
Autor: John Irving
Traductor: Marta Pera Cucurell
Edició: Edicions 62, 2013
Pàgines: 616
ISBN: 9788429770049
Nota: ♥♥♥♥


Avui us recomano una novel·la excel·lent, una història sobre la dificultat d’ostentar una sexualitat fora de la clàssica a la dècada dels seixanta, una narració valenta i transparent, un clam a la tolerància que parla del desig, farcida de secrets i sorpreses signada per un dels més grans autors contemporanis.

«A poc a poc, William. Assaboreix el text, no te l’empassis sencer. I quan un llibre t’agradi, guarda-te’n una frase gloriosa, potser la teva preferida, a la memòria. D’aquesta manera no oblidaràs el llenguatge de la història que et va fer plorar.»

En Billy Abbott, escriptor i narrador protagonista, ens explica la història tragicòmica de la seva llarga vida com a «sospitós sexual»: els seus primers anys de formació a mitjan segle passat en un poblet de Vermont, amb l'enamorament, imprevist i sobtat, d'una dona més gran que ell, la senyoreta Frost, bibliotecària, i la descoberta incipient de la seva homosexualitat, que li provoquen un torrent d'emocions contradictòries. Al llarg de mig segle, mentre en Bill creix com a escriptor, assistim a diferents moments estel·lars de la seva vida, per la qual desfilen un ampli càsting d'acolorits personatges que desafien totes les convencions i als quals John Irving, valent i ambiciós, obliga a afrontar els dubtes sobre la seva sexualitat i a qüestionar els prejudicis i les creences.

Enamoraments inadequats, una deliciosa passejada per el teatre de Shakespeare i Ibsen i personatges tan fabulosos com l’avi Harry o la senyoreta Frost, aquesta increïble bibliotecària que capgira la vida del jove Billy, converteixen amb el seu conjunt «En una sola persona» en una novel·la formidable amb la que l’autor reclama que encara ara, la societat no accepta amb total tolerància la diversitat sexual i denuncia, que són massa els individus que se senten assenyalats pel que no hauria de ser més que una elecció individual i personal.

«Mira, noi, no em posis cap etiqueta, sisplau;
no em converteixis en una categoria abans de coneixe’m!»

De la mateixa manera com passa en altres títols, en aquestes pàgines hi ha molt del seu autor, la localització a Nou Hampshire, el tipus d’escola on va estudiar, el fet de ser fill i nebot de professors o el seu gran interès per la lluita lliure. El personatge protagonista, en Billy, experimenta alguns dels somnis i desitjos que el propi Irving va sentir en la seva adolescència, de la que explica dos terços de les seves fantasies sexuals l’espantaven.
  
«La teva memòria és un monstre; tu oblides, ella no. Simplement arxiva les coses; te les guarda, o te les amaga. La teva memòria convoca les coses al teu record amb voluntat pròpia. Et penses que tens memòria, però la memòria et té a tu!»

Aquesta és la tretzena novel·la de John Irving, un autor que no necessita presentació, l’avala la qualitat dels seus títols precedents reconeguts per públic i crítica. Novel·les com ara «Una dona difícil» (Edicions 62, 2004), «El mon segons Garp» (Columna, 2000) o «Prínceps de Maine, reis de Nova Anglaterra» (Columna, 2000), obra amb la qual va guanyar l’Òscar l’any 2000 per el Millor guió adaptat a la cinta  «Les normes de la casa de la sidra».

Ja ho sabeu doncs, molt sincerament us dic que «En una sola persona» és un llibre impressionant, que cal assaborir en Adagio, a poc a poc, suaument i amb delicadesa.

Aquí podeu llegir el primer capítol.  


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada