dimarts, 5 de febrer del 2013

Ressenya Wonder / La lección de August

Títol: Wonder / La lección de August
Autor: R.J. Palacio
Traducció català: Imma Falcó
Traducció castel: Diego de los Santos Domingo
Edició: La Campana, 2012 (català)
Edició: Nube de Tinta, 2012 (Castellà)
Pàgines: 420
ISBN: 9788496735712
Edat: de 12 a 99 anys
Nota: ♥♥♥♥♥

No podien haver trobat un títol més adient per una història com la que ens presenta R.J. Palacios en el seu debut literari, aquest llibre és una autèntica meravella, dolç, tendre, ple a vessar d'emocions i una eina que pot suposar l'empenteta necessària per fer aflorar el millor de cadascú de nosaltres.

L'Auggie va néixer amb una malformació facial que li ha impedit anar a una escola normal. Fins ara. L'Auggie és un nen normal, però amb una cara fora del corrent. Podrà convèncer els seus nous companys que és com ells, malgrat les aparences? És la història de l'August, però és la història també de cada lector. Plena de bondat i coratge, Wonder és un llibre que ens mostra la bellesa que tenim tots a dins.

Aquest és, sense cap mena de dubte, un d'aquells llibres que tothom hauria de llegir, des dels joves lectors fins als més grans, és la perfecta definició d'un crossover, una lectura que s'ajusta a un perfil de lector amplíssim. Ens narra la història de superació de l'August, un nen que ha nascut amb una malformació a la cara que l'obliga a conviure amb un rostre difícil d'assimilar, que a les portes a de l'adolescència (etapa ja de per sí immensament difícil), viurà un canvi radical en la, fins aquell moment plàcida vida, situacions a les quals el jove protagonista fa front amb una fascinant maduresa i un entranyable sentit de l'humor, tot i la forta càrrega emocional.

«Em dic August, per cert. No penso descriure la meva cara
Segur que és molt pitjor que tot el que us esteu imaginant.»

M'ha agradat especialment el fet que l'autora ens presenta la història mitjançant els diferents protagonistes, de manera que tenim diferents perspectives i punts de vista que doten la novel·la de pluridimensionalitat. El personatge de l'August està construït amb molt d'amor i això mateix propicia que el lector s'enamori d'aquest nen, però no és l'únic, he de reconèixer que la Via, la seva germana gran m'ha inspirat una tendresa infinita, una noia que ha viscut tota la vida a l'ombra de les necessitats del seu germà i pateix un conflicte intern en veure's totalment superada per la situació.

Wonder és, sobretot, una història de sensacions, viscudes des del punt de vista d'un nen, moments com ara l'instant en que l'August estrena els audiòfons i descobreix un so brillant t'estremeixen, i quan arribem al desenllaç de la història, l'autora ens delecta amb apoteòsic final que no us desvetllaré però que us garanteixo us emocionarà, i és que com bé diu l'August, tothom hauria de rebre una ovació amb tot el públic dempeus almenys una vegada a la vida, perquè tots vencerem el món.


Una novel·la que té la seva pròpia banda sonora, la qual us convido a escoltar amb la següent llista de reproducció. Un llibre que s'ha de comprar, recomanar, compartir i el més important de tot, llegir!! De moment aquí teniu les primeres pàgines ;)

Sílvia Cantos

4 comentaris:

  1. avui l'he vist a la taula d'una amiga meva molt lectora i m'ha cridat l'atenció. me l'apunto.

    ResponElimina
  2. Ei, Sílvia! Quin goig trobar algú amb qui compartir l'emoció que m'ha despertat Wonder. realment un llibre excepcional. Ja el vaig ressenyar al meu blog ( http://august-rapsodia.blogspot.com.es/search/label/Wonder) i no paro de recomanar-lo a tothom. Coincideixo plenament que és un llibre transversal, que pot arribar a lectors de moltes edats. Enllaçaré el teu blog al meu, si no et fa res.
    Una abraçada,
    August Garcia

    ResponElimina
  3. Hola August! M'alegra compartir la opinió amb altres lletraferits. Ens anem llegint :-)

    ResponElimina
  4. M'està encantant el llibre. Quanta tendresa! I quant amor desprèn el personatge de l'August! Fantàstic

    ResponElimina