dissabte, 12 de gener del 2013

Ressenya La mala reputació

Títol: La mala reputació
Autor: Bel Olid
Edició: Proa, 2012
Pàgines: 144
ISBN: 9788475883267
Premi Roc Boronat 2012
Nota:♥♥♥♥

Els tretze contes d'aquest llibre presenten personatges sovint desorientats en un món que gira aparentment impertorbable i enigmàtic. Inquietuds i secrets són revelats per una escriptura que arrossega el lector i el convida a esquinçar la capa protectora de les formes socials i la reputació. Crueltat i puresa; el sexe i la violència com dos motors vitals. Bel Olid evoca un món personal, on el més delicat i el més terrible de la condició humana esdevenen dues cares de la mateixa moneda.

Bel Olid posa de manifest, una vegada més, la gran qualitat de la seva prosa en qualsevol dels seus gèneres, assaig, conte infantil, novel·la i conte per adult i ha quedat palès de forma incontestable el seu nivell recollint rere cada nou títol que publica, un nou premi que reconeix la seva immillorable trajectòria. Ja disposa al seu haver del Rovelló, el Qwerty, el Documenta i amb aquest últim títol suma el Roc Boronat.

Resulta evident que tot el que escriu aquesta jove mataronina agrada i no és gens d'estranyar, doncs si una habilitat té la Bel, és una increïble facilitat per crear personatges i situacions que remouen al lector, una capacitat d'absorvir-te i submergir-te en grans històries amb tan sols 3 o 4 pàgines, així com descriure escenes amb un nivell de detall que et permet viure-les. Personalment, vaig gaudir molt llegint la seva anterior novel·la «Unaterra solitària» (Empúries, 2011), ara amb «La mala reputació» explora les relacions personals, la incomunicació, la violència i el sexe amb precisió quirúrgica mitjançant tretze contes on ens aboca als abismes de la sordidesa humana, oferint-nos una passejada amb la companyia de complexos personatges alguns molt foscos i d'altres dotats d'una exquisidesa única. Si n'hagués de triar un de sol seria «Tedi» jo em vaig quedar irremeiablement enganxada al somriure inquietant de la Manuela.

Us recomano aquest títol amb l'absolut convenciment que Bel Olid gaudirà durant molt de temps d'una (més que) bona reputació.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada